Břeclav: Muzejní noc bude na Pohansku

21.05.2013 15:57

Městské muzeum a galerie Břeclav se již počtvrté oficiálně připojuje k celorepublikovému Festivalu muzejních nocí, který je zaštítěný Asociací muzeí a galerií ČR.

Břeclav: Muzejní noc bude na Pohansku
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

 

Smyslem tohoto festivalu je netradičním způsobem a v jiném čase provádět po muzejních expozicích, seznamovat s historií určitého místa nebo zprostředkovávat návštěvníkům odborné poznatky spojené s kulturním a zážitkovým programem.
 
Břeclavská muzejní noc je ve shodě s letošním akcemi připravenými k 1150. výročí příchodu dvou věrozvěstů na Moravu a je situovaná na zámeček Pohansko, kde se nachází stálá archeologická expozice. Program je nachystaný jako příjemné a uvolněné setkávání zájemců o velkomoravskou historii – úvod bude patřit žákovskému divadelnímu představení (ZŠ Slovácká) o příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu podle románu Eduarda Štorcha. I po další část podvečera se žáci ve svých dobových kostýmech zapojí do dalších programů, kde si návštěvníci budou moci zkoušet svoje dovednosti na několika stanovištích (psaní hlaholicí, dobové tkaní a vyplétání či zhotovení si svých keramických idolů). Připravené jsou i komentované, kostýmované prohlídky expozice i hradiska ve spolupráci s historickou družinou Styrke a ukázky dobového života starých Slovanů včetně soubojů válečníků. Umění zhotovování replik věhlasných velkomoravských šperků potom předvede Pavel Čáp.
 
Závěr bude patřit hudebnímu překvapení v podání Břeclavského komorního orchestru při ZUŠ Břeclav.
 
Začátek muzejní noci je od 17 hodin, vstup volný.  "Jen doporučujeme vybavit se i finanční hotovostí, kterou mohou návštěvníci směnit za muzejní tolary a za ty potom „hodovat“ u dobré domácí medoviny a slovanského grilování. Srdečně zveme do krásných lužních lesů si užít májový večer se zábavnou archeologií a historií," láká na příjemný večer ředitelka muzea Alena Káňová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: breclav.org

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…