Břeclav: Muzeum odhalí prvopočátky rádia

22.09.2013 10:50 | Zprávy

Odjakživa miloval zvuk a hudbu. Před čtrnácti lety začal Karel Kříž sbírat stará rádia. Dokonce velmi stará. Sběratelskou hodnotu pro něj mají pouze kousky datující se do poválečného roku 1946. Teď díky spolupráci s městem Břeclav otevře v sobotu 21. 9. v 10.00 hodin nadšený sběratel muzeum historické radiotechniky v areálu bývalého autokempu.

Břeclav: Muzeum odhalí prvopočátky rádia
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Co Vás k této vášni přivedlo?
Velmi kladný vztah ke zvuku, hudbě, ale také k radiím jsem zdědil po otci. V dětství jsem si zkoušel rádia sám skládat. Před čtrnácti lety mě kouzlo prvních rádií nadchlo natolik, až se postupně staly mým největším koníčkem.

Jaká rádia a z kterého období sbíráte?
Sbírám rádia česká i cizí. Zatímco zahraniční sbírám od prvopočátku jejich výroby do roku 1935, česká rádia mám i o deset let mladší. Po těchto letech se již jednotlivé typy rádií začaly vzájemně příliš podobat. Nejstarší můj kousek byl vyrobený v USA v roce 1921, tedy v době, kdy se začala dělat první rádia. Produkce v Československu začala o tři roky později. Mám rádia mnoha značek, z nichž některé vyrábějí dodnes. Kromě toho sběratelské exponáty i restauruji, v prvé řadě po stránce vzhledové, dále pak i po stránce funkčnosti.

Existuje v Česku komunita radiosběratelů?
Přesto, že jde o nevšední koníček, komunita radiosběratelů je u nás vcelku velká. Historický radioklub československý má asi šest stovek členů, další asi dvě stovky sběratelů nejsou registrované. Čtyřikrát do roka se pořádají aukce, setkáváme se ale i na dalších akcích.

Na co se mohou návštěvníci muzea těšit?
Lidé tu uvidí mnoho desítek mnohdy funkčních rádií, která jsou velmi zajímavá svou technickou konstrukcí i vzhledem. Součástí nejstarších rádií byly mnohdy i amplióny, kterých tu je také dost, navíc s rozličnými tvary a velikostmi. Celá výstava návštěvníky zavede do éry dvacátých a třicátých let, zblízka si budou moci prohlídnout hmatatelnou historii předmětů, jejichž moderní nástupce dnes všichni používají.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: breclav.org

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…