Brno: Akademie seniory učí, jak nebýt obětí

21.04.2019 19:33

Atmosféra jako při promoci, gratulace a květiny od příbuzných, přání, aby nabyté informace studentům posloužily v dalším životě. Jen místo talárů policejní uniformy, místo univerzitní auly Sněmovní sál a také poněkud vyšší věk „studentů“. 15. dubna na Nové radnici slavnostně skončil 13. ročník preventivního vzdělávacího programu Senior akademie, kterou pořádá Městská policie Brno.

Brno: Akademie seniory učí, jak nebýt obětí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Desítkám absolventů předala osvědčení, knihu a odznak brněnská primátorka Markéta Vaňková a ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal. Aktu se zúčastnili také zástupci institucí, které seniory školily – od hasičů a záchranářů přes Bílý kruh bezpečí, Českou národní banku a Celní správu po soud a Vězeňskou službu.

„Senior akademii považuji za jeden z nejzdařilejších projektů v oblasti prevence. Do 2. půle 90. let byla prevence nahrazována represí a počet trestných činů vystoupal až k 427 tisícům ročně. Tehdy se orientace změnila a od roku 2000 počet klesá až na současných 192 tisíc trestných činů za rok. Na důvody poklesu se názory různí, ale já věřím prevenci,“ uvedl předseda Komise bezpečnosti a veřejného pořádku Rady města Brna Jiří Kolář.

Široký záběr témat posluchače láká
Součástí slavnostního dopoledne bylo také ocenění nejstarších absolventů Senior akademie 2018/2019, stříbrnou minci od České národní banky převzaly Jarmila Vrtělová (ročník 1935) a Drahomíra Julínková (ročník 1936). A dostalo se i na nejlepší lektory.

„Na jiných školách hodnotí učitelé žáky, u nás studenti učitele. Mohu s potěšením říct, že žádný z lektorů nepropadl,“ zažertoval Luboslav Fiala, který stál u zrodu akademie. U posluchačů základního programu nejvíce zabodovala Pavla Prášilová z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, pokročilí si za lektora roku vybrali znalce brněnského podzemí Aleše Svobodu.

V čem vidí přínos studia sami senioři? „V Brně je více univerzit třetího věku, ale jejich zaměření je užší. Senior akademie přináší spoustu užitečných informací z mnoha oblastí, které senioři určitě v životě uplatní. Děkuji městské policii a také městským společnostem za exkurze do zajímavých, běžně nepřístupných míst,“ řekl Jiří Otevřel.

Předměty studia Senior akademie jsou orientovány na témata kriminálních, pořádkových, dopravních nebo požárních rizik, která seniory v současné společnosti ohrožují. Postupně se vzdělávací témata rozšířila o problematiku spotřebitelskou, zdravotní, sociální, psychologickou či finanční. „Senior akademie ukazuje, jak se orientovat v životě tak, abyste se nestali obětí trestných činů,“ shrnul při slavnostním vyřazení absolventů aktuálního ročníku Luboslav Fiala.

Přihlásit se do dalšího ročníku mohou lidé elektronicky nebo osobně 13. května, více informací najdete na webu www.mpb.cz.


 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…