Brno: Být vidět se vyplatí. Obzvláště v dopravě…

17.10.2015 15:46

Kancelář Brno – Zdravé město Magistrátu města Brna realizuje za finanční podpory Jihomoravského kraje od 19. října do 6. listopadu 2015 projekt Zvyšování viditelnosti chodců a cyklistů v dopravě.

Brno: Být vidět se vyplatí. Obzvláště v dopravě…
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Smyslem projektu je prostřednictvím série osvětových akcí v brněnských obchodních centrech Omega a Velký Špalíček informovat veřejnost o významu viditelnosti v dopravě.

„Ze statistik vyplývá, že chodci, kteří nepoužívají reflexní doplňky, jsou desetkrát častěji účastníky dopravních nehod se smrtelnými následky než chodci s reflexními prvky,“ uvedl Martin Farář, vedoucí Besipu Ministerstva dopravy.

Dle údajů Besipu z roku 2013 o počtu usmrcených chodců je nejrizikovější v rámci dne období mezi 5.–7. hodinou ranní a 16.–20. hodinou odpolední. Je to čas, kdy se rozednívá a stmívá a zároveň je na silnicích rušno. Vliv na nehodovost má rovněž nepozornost řidičů, ale také specifika počasí, jako je mlha, oslnění sluncem apod. „Pozdní rozednívání a brzké stmívání je hlavním důvodem, proč jsme kampaň situovali právě do těchto podzimních měsíců,“ sdělila vedoucí Kanceláře Brno – Zdravé město Ivana Draholová.

O tom, jak zvýšit svoji viditelnost a tím i bezpečnost, se Brňané dozvědí od strážníků Městské policie Brno a Policie ČR u informačních stánků, jež budou umístěny v přízemí obchodních center. „Zájemci se zde např. dozvědí, jaký rozdíl je mezi fluorescenčními a reflexními materiály a proč je důležité je kombinovat,“ doplnila Ivana Draholová.

Termíny konání akcí:
19. – 23. 10. 2015: Omega, nám. Svobody 9, 14 – 18 hodin
   2. – 6. 11. 2015: Velký Špalíček, Mečová 2, 14 – 18 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…