Brno: Bývalá káznice se promění v Kreativní centrum

29.03.2018 11:30

Výsledky architektonické soutěže na budoucí podobu Kreativního centra v budově bývalé káznice na Cejlu schválili dnes radní. Odborná porota vybírala ze sedmi návrhů.

Brno: Bývalá káznice se promění v Kreativní centrum
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

První cenu na podobu Kreativního centra Brno získal návrh architektů z pražského atelieru KAVA. Autory jsou Tomáš Gelien, Jakub Koňata, Jonáš Krýzl, Jan Novotný, Tomáš Novotný a Robert Seidl. Na základě jejich návrhu nyní bude vypracována projektová dokumentace a připravena žádost o financování z evropských dotací prostřednictvím nástroje ITI.

„Cením si toho, že se ve vítězném návrhu počítá s pietním místem a s maximální mírou piety tak, aby si všichni uvědomovali utrpení, které se na tomto místě odehrávalo. Já sám budu maximálně usilovat o to, aby i političtí vězni a lidé spojení s utrpením tohoto místa měli co říct k samotné podobě té části objektu. Aby se podíleli a byli spolutvůrci jeho budoucí podoby,“ řekl k výsledkům soutěže primátor města Brna Petr Vokřál.

„Organizaci architektonické soutěže dostala za úkol Kancelář architekta města, která právě kvůli takovým záležitostem vznikla. A musím říct, že se nám tato cesta řešení architektonických a městotvorných záležitostí osvědčila – jak nyní v případě káznice, tak při debatách o poloze nádraží či v případě brněnského výstaviště,“ doplnil primátor Petr Vokřál.

Vizí strategického projektu Kreativního centra Brno, kterým se město zabývá od roku 2009, je vytvořit centrum tvůrčích profesí poskytnutím soukromých pracovních prostor, ale i prostor přístupných široké veřejnosti i vzdělávacím institucím (např. ateliery, kreativní inkubátor, knihovna, artotéka, multifunkční sály, světelná laboratoř, dílny, filmová kancelář, prostory pro činnost neziskových organizací, coworkingová kancelář, expozice o historii objektu, residenční prostory, obchody aj.) v objektu.

Na realizaci strategického projektu města je prostřednictvím dotačního nástroje ITI alokováno 150 milionů korun. Odhadované náklady na celkovou rekonstrukci jsou 350-400 milionů korun. Podle předpokládaného harmonogramu by mělo v následujících dvou letech probíhat projektování, následně bude podána žádost o evropské dotace. Stavební práce jsou plánovány na roky 2020–2022.

Další informace jsou na webu Kanceláře architekta města Brna (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…