Brno: Cestou ulicemi města zase „zavadíme“ o sochy

26.06.2015 10:55

Po celé prázdniny budou naší uspěchanosti, lhostejnosti a myšlenkové setrvačnosti „zavazet“ artefakty rozeseté na různých místech města. Organizátoři pátého ročníku přehlídky Sochy v ulicích – Brno Art Open, který byl slavnostně zahájen v úterý 23. června, se opět pokusí novým, neotřelým způsobem přimět publikum k dialogu se sochami a objekty, tentokrát přesahujícími k hranicím architektury.

Brno: Cestou ulicemi města zase „zavadíme“ o sochy
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Uvažovali jsme o různých tématech, ale prioritou pro nás bylo zůstat v centru města a současně představit výrazné, monumentální práce,“ vysvětlila dramaturgyně letošní přehlídky Magdalena Juříková, proč se rozhodla prozkoumat další „vzrušující umělecké rozhraní, na němž se pohybuje řada umělců,“ a navrhla téma objekt – obydlí, socha – architektura, přesahy sochy a objektu k hranicím architektury, s podtitulem Beyond Architecture.

Organizátory přehlídky inspirovalo také dílo Jiřího Příhody, jehož experimentální sochu-obydlí nazvanou Poustevna najdou diváci na jižním bastionu Špilberku. „Můj objekt je vytvořen z laminovaného skla a sendvičových panelů z nerezové oceli formovaných ve vakuu. Je to revoluční postup, který v budoucnu jistě zaujme sochaře i architekty. Mohl by tak například vzniknout ‚ideální panelák‘, ale zatím je překážkou, že technologie je velmi nákladná,“ popsal podstatu svého tvůrčího procesu Jiří Příhoda.

Od sochy k budově a zpět
Přehlídka chce téma prostupování principů sochařství a architektury prezentovat na různých autorských přístupech umělců všech generací. Vzhledem k monumentalitě některých děl se jich v ulicích města tentokrát objeví méně a na počest nedožitých 90. narozenin Dalibora Chatrného k nim bude zařazen také jeho „revitalizovaný“ objekt Pět segmentů kruhu stojící od roku 1982 na sídlišti ve Starém Lískovci.

Jiný objekt – Usedlost – od Elišky Perglerové je metaforou nomádství, proto se bude během přehlídky přesouvat z náměstí Svobody na Špilberk, do parku u Janáčkova divadla a do Lužánek.

S dalšími artefakty Jany Doležalové, Daniila Galkina (autor z Ukrajiny), Pavlíny Hlavsové, Čestmíra Sušky a Aleše Veselého se diváci do 30. srpna budou potkávat v parku za Domem umění, na nádvoří Nové radnice, na Moravském náměstí i ve zdejším parku či na rohu ulic Jakubské a Rašínovy.

Podrobnější informace, mimo jiné také o doprovodném programu zahrnujícím komentované prohlídky, workshopy a odborné přednášky, lze získat na webových stránkách Domu umění www.dum-umeni.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …