Brno: Krása funkcionalistického divadla na výstavišti. Jak vypadá dnes

03.03.2016 15:33

Na divadlo za branami brněnského výstaviště už si vzpomínají spíš starší generace. V pondělí se na zašlou krásu dalšího funkcionalistického skvostu Brna přišli podívat představitelé města v čele s primátorem Petrem Vokřálem a jeho náměstkem Matějem Hollanem.

Brno: Krása funkcionalistického divadla na výstavišti. Jak vypadá dnes
Foto: BVV - Výstaviště Brno
Popisek: BVV - Výstaviště Brno

Objekt, který je kulturní památkou, je dlouhá léta prázdný, jeho celková rekonstrukce bude nutná. Podle odborné studie vypracované v roce 2005 by oprava stavební části stála 132 milionů a nová divadelní technologie 24 milionů korun. Za deset let se ale ceny stavebních prací zvýšily.

Město Brno se stává majoritním vlastníkem veletržní společnosti. „Budeme prosazovat, aby areál byl více otevřen veřejnosti, aby toto jedinečné místo uprostřed města ožilo. Jestli se podaří zpřístupnit i divadlo je zatím v jednání,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Budova navržená architektem Emilem Králíkem byla postavena v letech 1927 až 1928 pro tehdejší Výstavu soudobé kultury v Brně uspořádanou k 10. výročí vzniku Československa. Byla v ní i kavárna s otevřenými terasami obrácenými do výstavní promenády.

V divadle vystupovalo v předválečném období například Osvobozené divadlo s Voskovcem a Werichem, na několik desetiletí se stalo součástí brněnské divadelní scény. Herci zde odehráli bezpočet představení pro děti, nezapomenutelné byly Dobře utajené housle s legendárním Miroslavem Horníčkem. V devadesátých letech minulého století zde bylo sídlo plodinové burzy. S příchodem nového tisíciletí se ale pro objekt nenašlo další využití.Více zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…