Brno: Krematorium a jeho okolí poskytnou pozůstalým i návštěvníkům hřbitova důstojnější prostory

02.10.2014 6:33

Ve čtvrtek 25. září byla veřejnosti slavnostně předána k užívání zrekonstruovaná budova brněnského krematoria, zrekonstruované okolní prostory i nově vybudované komerční pavilony. Stavba se souhrnným názvem „Nové pavilony krematoria v Brně“ byla realizována v období od listopadu 2013 do srpna 2014 a jejím cílem je zvýšit komfort smutečních hostů i ostatních návštěvníků hřbitova.

Brno: Krematorium a jeho okolí poskytnou pozůstalým i návštěvníkům hřbitova důstojnější prostory
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Ústřední hřbitov je největším a nejdůležitějším hřbitovem města Brna. Na majestátnosti mu ve dvacátých letech minulého století dodalo velmi ceněné Wiesnerovo krematorium. Ale stejně jako lidé i stavby podléhají času. Zatímco v případě lidí je smrt neúplatná, stavbám a místům lze dobrou investicí vrátit jejich původní krásu, či je dokonce vylepšit a zmodernizovat. Těší mě, že se to podařilo také v případě brněnského krematoria a jeho okolí, a věřím, že zrekonstruované prostory i nové budovy přinesou pozůstalým větší komfort, současně však podpoří důstojnost tohoto veřejného pietního místa,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Co stavba zahrnuje:

Rekonstrukce stávajícího objektu krematoria

Jsou opraveny všechny ploché střechy krematoria, nově je zabudována klimatizace v malé obřadní síni a vstupním vestibulu, upraveny jsou interiéry salónků pro pozůstalé a místnosti pro vystavení zesnulého.  Rekonstrukcí prošlo zázemí pro zaměstnance a prostory, kde jsou umístěna chladicí zařízení pro uložení zesnulých. Současně se uskutečnila rekonstrukce kolumbária č. 1 a 2 (střechy, svody, omítky).

Výstavba komerčního pavilonu a rekonstrukce hlavního parkoviště

Byl vybudován jednopodlažní pavilon, kde vznikly dva komerční prostory – prodejna květin spojená s občerstvením pro návštěvníky krematoria a hřbitova a prodejna kamenictví. Tyto komerční prostory jsou propojeny společnou střechou a vznikl tak reprezentativní vstup na hřbitov. Byla realizována celková rekonstrukce parkoviště, kde byla vybudována elektricky ovládaná brána se závorami pro placené parkování. Dále byl vybudován vstup pro pěší z ulice Jihlavské.

Výstavba hospodářského pavilonu

Jedná se o novou budovu u vstupu na hospodářský dvůr krematoria. Zde vzniklo komfortní kontaktní místo pro pozůstalé, kde společnost Pohřební a hřbitovní služby města Brna poskytuje kompletní pietní služby včetně sjednání obřadu nebo vyzvednutí urny s ostatky zesnulých. Před touto budovou bylo vybudováno nové parkoviště včetně míst pro handicapované.

Stavba probíhala za velice úzké spolupráce s odborníky z Národního památkového ústavu včetně zástupců Odboru památkové péče Magistrátu města Brna a ostatních dotčených orgánů.

Rozpočet stavby, kterou realizovala firma IMOS Brno, a. s., činil 38 800 000,- Kč bez DPH.

Z historie

Ústřední hřbitov města Brna jako moderní spádový hřbitov slouží Brňanům od 80. let 19. století. V letech 1926–1929 bylo na jeho severozápadním okraji při vstupu z Jihlavské ulice vybudováno podle projektu Ernsta Wiesnera brněnské krematorium, které se stalo ceněnou a chráněnou památkou funkcionalistické architektury. První kremace se uskutečnila 8. 4. 1930 a od té doby, tedy 84 let, slouží krematorium občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…