Brno: Na výměnu starších řidičských průkazů je ideální čas

03.08.2013 9:46

Majitelé „řidičáků“ vydaných mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004 mají ze zákona povinnost vyměnit doklad za nový, takzvaný evropský řidičský průkaz.

Brno: Na výměnu starších řidičských průkazů je ideální čas
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Termín k výměně je sice do konce roku 2013, ale vyplatí se vyřídit si výměnu hned a vyhnout se zbytečnému stresu. V prosinci se dají u přepážek předpokládat velké návaly lidí, nervozita a čekání. Průkaz si totiž ještě nevyměnilo přes 23 tisíc brněnských řidičů, kterých se výměna týká, a jak už je pro lidskou povahu typické, zřejmě se k tomu odhodlají až za pět minut dvanáct.

„V létě u nás nejsou žádné fronty,“ řekla Jitka Dundálková z odboru dopravně-správních činností brněnského magistrátu. „Kdo si přijde vyměnit řidičský průkaz teď, dobře udělá,“ potvrdila J. Dundálková.

Výměny provádí magistrát na pracovišti registru řidičů na Kounicově 67, v pondělí a středy od 8 do 17 hodin, v úterý, čtvrtky a pátky od 8 do 12 hodin. Je třeba na místě vyplnit žádost a předložit občanský průkaz, řidičský průkaz, aktuální fotografii se současnou podobou a případně posudek lékaře, pokud je potřeba nově zapsat nebo vymazat brýle.

Pokud všechny údaje ve vašem průkazu platí beze změny, pak vám úředníci průkaz vymění za nový bez poplatku. Když bude ale potřeba aktualizovat údaje, zaplatíte správní poplatek 50 korun.

„Někdy lidé přinesou neaktuální fotografie, které nemůžeme přijmout,“ upozorňuje Jitka Dundálková. „Jsou to trochu komické situace, když například starší pán s pleší a šedivým knírem přinese fotku, na které má husté černé vlasy a vousy,“ přiblížila J. Dundálková, k jakým nedorozuměním může u přepážky dojít. Fotografie má být podle jejích slov současná, s čelním pohledem a o rozměrech 3,5 x 4,5 cm. Pokud ji žadatel u sebe nemá, může využít služeb firmy provozující copycentrum v přízemí budovy na Kounicově 67, kde se lze nechat vyfotit na počkání.

Nový řidičský průkaz úřad zhotoví nejpozději do 20 dnů. Pokud žadatel velmi spěchá, může požádat o „bleskové“ vydání do pěti pracovních dnů, v tom případě ale zaplatí 500 Kč správního poplatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…