Brno: O kino ve Scale není mezi veřejností zájem

06.10.2011 20:00

Brněnská veřejnost nemá příliš velký zájem o promítání a zhlédnutí filmů a filmových projekcí v kině Scala na Moravském náměstí.

Brno: O kino ve Scale není mezi veřejností zájem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Například v roce 2010 byla průměrná návštěvnost 37 diváků na jedno představení. Za poslední tři roky dotuje město Brno ztrátu na provozních nákladech kina částkou přesahující dva miliony korun. Rovněž je potřeba nové investice cca 10 mil. Kč do vybavení moderní technikou. Zejména z těchto důvodů se Rada města Brna rozhodla na schůzi ve středu 5. října 2011 pro ukončení provozu kina Scala k poslednímu dni roku 2011.

„Nebylo to jednoduché rozhodování, neboť Scala byla tradičním místem, kam se lidé chodili dívat na filmy. Nicméně s příchodem multiplexů se návštěvnost rapidně snížila a dnes je na mizivé úrovni. Pokud by byl zájem veřejnosti, dalo by se ještě o prodloužení činnosti kina uvažovat. Ale za současného stavu by to bylo jen pouhé „oživování mrtvého", a to si i z hlediska ekonomické situace nemůžeme v současnosti dovolit. Naší snahou bude některé aktivity kina přesunout do sálu Břetislava Bakaly, který je kromě nového vybavení sedačkami vybaven také kavárnou, malým sálem pro sto diváků a přísálím, které vytváří zázemí velkého sálu," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Základní čísla
V roce 2010 byla průměrná návštěvnost 37 diváků na 1 představení, celkově se v kině Scala v roce 2010 uskutečnilo 744 projekcí, které navštívilo 27 713 diváků. Kapacita kina je 465 sedadel. Dle sdělení Unie filmových distributorů bude nejpozději do jednoho roku veškerá nová filmová produkce distribuována pouze v digitální podobě. Potřebná investice do kina Scala je odhadována na více než 10 mil. Kč. Dalších 300 tis. Kč bude třeba nárokovat do rozpočtu TICu na rok 2012, kdy bude nutno obnovit bezpečnostní nátěry a nástřiky v interiéru kina (bezpečnostní výjimka platí pouze do konce roku 2011).

Rok     Náklady na provoz v Kč     Vlastní výnosy v Kč     Dotováno z rozpočtu v Kč TICmB
2008             4 649 835              2 991 509                  - 1 658 326
2009             4 874 265              2 432 751                  - 2 441 514
2010             4 792 255              2 677 675                  - 2 114 580
2011 - I. pol.  2 189 687              1 077 525                  - 1 112 162


Interiér a přístrojové vybavení kina Scala
Odpovídá době poslední rekonstrukce v kině Scala, která proběhla v první polovině 70. let minulého století. Udržení techniky a mobiliáře v provozuschopném stavu je možné pouze díky soustavné údržbě. Přes značné úsilí však stav techniky nedostačuje současným diváckým nárokům. Udržení pravidelného filmového provozu bude v nejbližších letech vyžadovat investice do sedacího mobiliáře, vnitřního vybavení a projekční techniky. Zejména vybavení moderní projekční technikou je s ohledem na digitalizaci celé filmové produkce v ČR nezbytné.

Obecné informace
Kino Scala je jedním z posledních jednosálových kin ve městě Brně (pravidelné promítání se odehrává ještě v kině Lucerna, provozovaném soukromou společností) a v městském kině Art, které se však od jmenovaných kin liší hracím profilem zaměřeným na náročného diváka. Provozovatelem kina Art a Scala je Turistické informační centrum města Brna.

Mgr. Pavel Žára, tiskový mluvčí
Magistrát města Brna

Další zprávy z Brna čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…