Brno: Podpora kultury musí být vícezdrojová

13.11.2011 21:25

Město Brno zahajuje jednání o změnách ve financování brněnské kultury. Zastupitelé města schválili v úterý 8.listopadu 2011 materiál o vícezdrojovém financování brněnských kulturních institucí s tím, že bude žádat od Jihomoravského kraje, Ministerstva kultury ČR a Ministerstva financí ČR stálou finanční podporu a to vzhledem k nadregionálnímu významu některých brněnských divadel a orchestrů.

Brno: Podpora kultury musí být vícezdrojová
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Za poslední čtyři roky překročil počet mimobrněnských návštěvníků, pro které soubory Národního divadla Brno, Městského divadla Brno, Centra experimentálního divadla, Divadla Radost a Filharmonie Brno připravily svá představení či koncerty, asi 292.000 ročně. Jde tedy o zhruba 35 % z celkové roční návštěvnosti.

Statutární město Brno tak prostřednictvím svých výše uvedených kulturních institucí zajišťovalo kulturní vyžití v posledních čtyřech letech pro více než 1.169.000 mimobrněnských občanů, kteří tvoří více než 35 % všech návštěvníků uvedených scén.

„Není možné tímto způsobem donekonečna financovat brněnskou kulturu pouze z jednoho rozpočtu, mám namysli rozpočet města Brna. Budeme proto usilovat o zapojení vícezdrojového financování, tedy budeme žádat kraj a především stát, aby našel ve svém rozpočtu stálý finanční příspěvek pro brněnské instituce, zejména pak hlavně pro Národní divadlo v Brně a brněnskou filharmonii," uvedl primátor města Roman Onderka.

Příspěvek na jednoho obyvatele
Příspěvek do oblasti kultury, vyjádřený na jednoho obyvatele města, je v Brně téměř 2.400,- Kč ročně, v ostatních městech včetně Prahy pak v rozmezí 1.800,- Kč a méně.

Podíl státní podpory - srovnání
Dosahuje-li podíl stálé finanční podpory Ministerstva kultury ČR kulturním institucím v Praze zhruba 60 % vzhledem k celkovým nákladům těchto zařízení (u ND v Praze cca 63 %, Státní opery v Praze 54 %, České filharmonie 44 % a Pražského filharmonického sboru 65 %), v Brně je tento podíl státu výrazně nižší a tvoří jen asi 1,5 % z celkových nákladů brněnských kulturních institucí. A tak zatímco se statutární město Brno podílí na těchto celkových nákladech přibližně 72 %, tvoří podíl státu k těmto výdajům města Brna pouhá 2 %.

Brno chce vyrovnaný rozpočet
Brno se rozhodlo jít cestou snižování zadluženosti města, která za poslední léta klesla o 17,5 procent na plánovaných cca 6 mld. Kč ke konci roku 2011 vč. městských částí (ke konci r. 2005 činila zadluženost 7,3 mld. Kč). Před Brnem stojí opět velká výzva - připravit takový rozpočet, který nezatíží další generace Brňanů a Brňanek, a který v maximální míře umožní spokojený život všech občanů.

Snahy města ocenily i renomované agentury
Snahy města v oblasti rozpočtové politiky ocenily i významné renomované agentury hodnotící rating města (rating = tedy schopnost splácet své závazky). Agentura Standard & Poor's zvýšila k 13. 4. 2011 městu Brnu dlouhodobý kreditní rating z A- na A a krátkodobý kreditní rating z A-2 na A-1. Výhled hodnotí jako stabilní. Agentura Moody's Investors Service potvrdila k 26. 4. 2011 městu Brnu A2 dlouhodobý a P-1 krátkodobý rating domácí a zahraniční zadluženosti. Výhled hodnotí jako stabilní.

Rozšířené informace naleznete v tiskovém servisu www.brno.cz . Například:
http://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/brno-hospodari-tak-aby-se-nezadluzovalo-a-tyka-se-to-i-kultury-1/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …