Brno: Prvorepublikový „Freundschaft“ je po rekonstrukci perlou mezi brněnskými bytovými domy

21.12.2017 9:16

Komplexní rekonstrukce bytového domu Merhautova 13 ve správě městské části Brno-sever byla po třech letech a dvou měsících dokončena. Rekonstrukce střechy, výměna oken a dveří, obnova fasády, vybudování výměníkové stanice pro centrální vytápění nebo instalace výtahů ve vnitrobloku, to je jen část stavebních prací, k nimž za tu dobu došlo.

Brno: Prvorepublikový „Freundschaft“ je po rekonstrukci perlou mezi brněnskými bytovými domy
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Kvalita bydlení v tomto prvorepublikovém domě odpovídala před začátkem rekonstrukce jeho stáří. Například stav oken se dal označit za havarijní, několikrát ročně jsme se setkávali i s opadáváním omítky,“ vysvětluje místostarosta městské části Brno-sever pro oblast bydlení Rostislav Hakl důvody celé akce s tím, že vzhledem k její finanční, technologické i logistické náročnosti probíhala příprava několik let.

Přibližně 700 nájemníků, kteří v domě bydleli, se s postupující rekonstrukcí stěhovalo do náhradních bytových prostor. Asi 60 % z nich se na Merhautovu 13 vrátilo, ti zbývající, z nichž většinu tvoří senioři, zůstali v nových bytech. „Pro tyto starší nájemníky už je stěhování problematické, proto se rozhodli nevracet. Mají ale odpovídající bydlení, ve většině v lokalitě Černých Polí, případně na Lesné,“ přibližuje místostarosta Hakl. Pro současné obyvatele Merhautovy 13 se v souvislosti s dokončenou rekonstrukcí od Nového roku zvedne nájemné, které ale stále zůstane regulované. „Přijdou o slevy, které poskytujeme v případě neprovedených oprav, stále jim ale zůstane základní 30% sleva poskytovaná všem nájemníkům v našich bytech. Měsíčně tak zaplatí 75 korun za metr čtvereční, což je vzhledem lokalitě a současnému stavu domu velice příznivá cena,“ popisuje místostarosta.

Kromě rekonstrukce samotného domu bylo zásadní součástí stavby vybudování podzemních garáží se 126 parkovacími místy pod vnitroblokem. „Problém s parkováním je zvlášť v této oblasti městské části palčivý a jiné možnosti, jak jej řešit v zastavěné lokalitě, v podstatě nejsou, vysvětluje místostarosta Hakl s tím, že i poplatek za parkovací místo byl pro zájemce nastaven velice příznivě. „Jako městská část nechceme na parkování vydělávat, potřebujeme ale, aby se nám vrátily náklady,“ dodává. Že je stanovená cena 1500 korun měsíčně řidiči akceptována, dokazuje jejich zájem. Už teď se hlásí i obyvatelé okolních domů, místní ale mají při přidělování přednost, a je dost možné, že zvládnou kapacitu garáží naplnit.

Největší bytový komplex ve správě městské části

Nájemní dům Merhautova 13 byl postaven v roce 1932 na základě projektu architektů Heinricha Bluma a Zikmunda Kerekese a podle názvu obecně prospěšného stavebního družstva, které bylo investorem stavby, se mu přezdívá Freundschaft. Současná rekonstrukce podle projektu architekta Petra Hrůši probíhala vzhledem k ochraně domu pod dohledem památkářů. Jedná se o největší bytový komplex ve správě městské části a jeden z největších v Brně, jehož 206 bytů tvoří asi 4 % současného bytového fondu městské části. Více o původu domu naleznete v Brněnském architektonickém manuálu – přímý odkaz http://bit.ly/2kkDN0z.

Celkové náklady stavby ve výši téměř 367 milionů korun včetně DPH částečně pokryl příspěvek 45,54 milionu korun z Fondu bytové výstavby města Brna, zbytek byl hrazen plně z rozpočtu městské části Brno-sever, která dále využila bezúročnou půjčku z Fondu bytové výstavby ve výši 35,19 milionu korun. Rekonstrukce se tak stala nejvýraznější jednorázovou investicí brněnských městských částí do bytového fondu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…