Brno: Rakouský státní svátek se poprvé slavil také na brněnské radnici

24.10.2015 14:40

Tento týden se při slavnostní recepci v Rytířském sále a Křížové chodbě na Nové radnici, kterou pořádal Honorární konzulát Rakouské republiky v Brně, sešli velvyslanec Rakouské republiky v České republice Ferdinand Trauttmansdorff, honorární konzul Rakouské republiky v Brně Georg Stöger, rakouský ministr spravedlnosti Wolfgang Brandstetter, primátor města Brna Petr Vokřál a další významní hosté, aby si zde v přátelské a slavnostní atmosféře – a v Brně poprvé – připomněli státní svátek Rakouské republiky.

Brno: Rakouský státní svátek se poprvé slavil také na brněnské radnici
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Před 60 lety – 26. října –  byla podepsána Státní smlouva, díky níž Rakouská republika po druhé světové válce získala plnou suverenitu a stala se nezávislou a neutrální zemí.

Sounáležitost a spolupráce mezi našimi zeměmi mají hluboké historické kořeny – až do roku 1918 jsme sdíleli soustátí i panovníka. Císařskou metropolí se v mnohém nechalo inspirovat i Brno, označované za „předměstí Vídně“.  Jako jeden příklad za všechny lze zmínit brněnskou okruží třídu.

Po první světové válce se Rakousko a Československo začaly rozvíjet samostatně, druhá světová válka a okupace je pak samostatnosti zase zbavila.  Zatímco Rakousku se roku 1955 podařilo vykročit ke svobodě a prosperitě, naše země zůstala za „železnou oponou“ a byla nucena projít bolestnou cestou reálného socialismu. Ti, kteří se s touto skutečností nechtěli smířit, nalézali útočiště mimo jiné i ve svobodném Rakousku.

„Je potěšující, že Česká republika dnes opět může systematicky budovat svůj potenciál v evropském kontextu a ve spolupráci s ostatními zeměmi evropského regionu, mezi nimiž zaujímá význačné místo také Rakousko. Vztahy našich zemí se upevnily i v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie v roce 2004. A pokud mohu mluvit za Brno, to již v 90. letech minulého století navázalo velmi cenná a plodná partnerství s městem Sankt Pölten a hlavním městem Vídní. Věřím, že toto naše evropské soužití bude rok od roku zvyšovat svoji intenzitu v podobě vzájemně prospěšných politických, odborných i lidských vazeb, založených na úctě a přátelství,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál ve svém projevu.

Rakouský velvyslanec a přítel Brna se loučí

Velvyslanec Rakouské republiky Ferdinand Trauttmansdorff, který letos ve své  funkci končí, využil těchto slavnostních okamžiků a rozloučil se s Brnem a Českou republikou.

Velký příznivec Moravy a města Brna a nositel Ceny města Brna si zaslouží uznání a úctu za to, jak zodpovědně a intenzivně se věnoval svému úřadu a zvláště posilování vztahů s naším regionem a jeho metropolí Brnem. Mimo jiné se velmi přičinil o návrat originálního nábytku do vily Tugendhat nebo o záchranu Rakouské knihovny v Brně, což je jen malý výčet jeho zásluh.

„Vážený pane velvyslanče, přijměte prosím mé poděkování a ujištění, že i po skončení vaší velvyslanecké mise budete v Čechách, na Moravě a hlavně v Brně vždy milým, vítaným a ctěným hostem,“ slíbil panu velvyslanci primátor Petr Vokřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…