Brno: V káznici začal stavebně-historický průzkum

28.02.2016 8:36

Od začátku února pracují dělníci na záchraně káznice na Cejlu, díky které se zabrání akutnímu chátrání budovy. V těchto dnech navíc začal stavebně-historický průzkum objektu, který odhalí původ stavby a nasměruje další rekonstrukce.

Brno: V káznici začal stavebně-historický průzkum
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Zhruba do května potrvají sanační práce v bývalé městské káznici, které jsou nezbytné pro zamezení chátrání budovy.

„Místa, která jsou navlhlá, se odkryjí. Naopak díry ve střeše je nutné zadělat. Jde o minimální úpravy, které nám umožní snad v červnu otevřít káznici kulturní akcím,“ uvedla Tereza Chrástová z Kanceláře strategie města. Provádění těchto prací pravidelně kontroluje Národní památkový ústav, se kterým město Brno na obnově historické budovy spolupracuje.

Stavebně-historický průzkum zahrnuje několik fází

Zároveň s opravami probíhá stavebně-historický průzkum objektu. Ten zahrnuje několik fází. V první z nich provádí odborníci rešerší materiálů z archivů či fondů. V druhé části se graficky zpracovává původ budovy. Do půdorysů současného stavu se barevně vyznačuje stáří zdiva.

Spolu s tím dochází k tzv. pasportizaci hodnotných prvků. V praxi to znamená, že historicky cenné dveře či podlahy by měly zůstat na původním místě, případně být zrestaurovány. Průzkum by měl být hotový v polovině dubna. V závislosti na jeho výsledcích dojde k dalším krokům vedoucím k přeměně bývalé káznice na Kreativní centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…