Brno: V minulosti tajný kryt 10-Z je veřejně přístupný

08.05.2016 9:34 | Zprávy

Bývalý protiletecký a protiatomový kryt pod Špilberkem s kódovým označením 10-Z je od 5. května přístupný pro veřejnost. Zásluhu na tom má obecně prospěšná společnost Americký fond.

Brno: V minulosti tajný kryt 10-Z je veřejně přístupný
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Návštěvníci si mohou podzemní prostory prohlédnout každý den kromě pondělí.

Kryt s vchodem z Husovy ulice vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním Brna. V období těsně po druhé světové válce sloužil jako sklad s vínem. Po roce 1948 jej převzala armáda s tím, že bude špičkám tehdejšího režimu k dispozici jako protiatomový.

Přísně utajovaný objekt byl řadu let pro veřejnost uzavřen.

Po změnách politického systému Armáda ČR předala v této době velmi chátrající kryt Magistrátu města Brna. V roce 2014 podepsal magistrát smlouvu o jeho využití s Americkým fondem, který jej nákladem 2,6 milionu zpřístupnil pro veřejnost.

„Kryt byl po celá desetiletí naprosto zbytečný,“ zdůraznil Luboš Dobrovský, který byl začátkem devadesátých let ministrem obrany. V té době byl kryt odtajněn.

Jeho zpřístupnění ocenil brněnský primátor Petr Vokřál. „Měl jsem možnost jej několikrát navštívit a sledovat proměny,“ podtrhl s tím, že bude pozitivně připomínat negativní minulost.

Kryt 10-Z má 1500 metrů čtverečních a 70 místností. Vybavení je z dob předlistopadového režimu včetně agitačních nástěnek.

Více informací o současném provozu krytu najdete zde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…