Brno: Zastávka Králova bude zachována až do rekonstrukce další části ulice

25.03.2016 18:42

Právě probíhající rekonstrukce ulic Minská a Horova rozpoutala v městské části Žabovřesky diskuze ohledně tramvajové zastávky Králova. Obyvatelé se totiž obávají, že o tuto zastávku přijdou a že jejich cestování bude komplikovanější.

Brno: Zastávka Králova bude zachována až do rekonstrukce další části ulice
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Magistrátu města Brna proto adresovali petici, v níž požadují zachování zastávky Králova. Rada města Brna 22. března na tuto petici schválila odpověď.

„Obnovení zastávky Králova v původním místě bohužel komplikují aktuálně platné technické normy. Zastávka je totiž v kopci a navíc v místě, kde je velký rozdíl mezi úrovní silnice a chodníku, ve směru z centra města je to několik schodů,“ popsal náměstek brněnského primátora Richard Mrázek.

Vzhledem k technickým normám a této konfiguraci terénu proto není možné, aby Drážní úřad zastávku v její současné podobě schválil natrvalo.

Městu Brnu se ale podařilo dojednat, že zastávka bude po dokončení rekonstrukce povolena Drážním úřadem ve své stávající podobě alespoň dočasně, a to do chvíle, než rozmístění zastávek vyřeší následná další úprava ulice Minská od ulice Chládkova k Sono Centru. Ta se nyní připravuje. K rekonstrukci této části ulice by mělo dojít v příštím roce a vznikne při ní i nová zastávka u Sono Centra.

„Prověřované řešení by mělo umožnit i umístění bezpečného přechodu pro chodce. Prověřovaná zastávka navíc umožní oproti stávající zastávce Králova zastavení tramvají v obou směrech. Nové řešení by tak pro chodce mělo být pohodlnější a bezpečnější, nová zastávka by měla změnit polohu jen o 110 metrů vůči zastávce Králova,“ doplnil Mrázek.

Změny, díky kterým bude přestupování a cestování městskou hromadnou dopravou bezpečnější a pohodlnější, čekají i další část Žabovřesk. Město Brno totiž připravuje projekt zlepšení dopravní dostupnosti v oblasti Rosického náměstí a jeho okolí.

V současné době je dopravní obslužnosti Rosického náměstí zajištěna autobusy se zastávkami na začátku ulice Štursovy a tramvajemi se zastávkami v ústí ulice Sochorovy. Vzhledem k dnešním potřebám toto umístění zastávek nevyhovuje, přestupování je pro cestující složité a nepříliš bezpečné. Při nastupování do tramvaje ve směru do Komína například cestující nastupují přímo z vozovky. Nová zástavba na ulici Podveské není navíc zastávkou obsloužena vůbec.

Mapa připravovaných změn u Rosického náměstí

Na rekonstrukci ulic Minská a Horova proto navážou stavební úpravy, které na Rosického náměstí umožní pohodlnější přestup. Zastávky tramvaje budou v ústí ulice Horovy. Zastávky autobusů budou přesunuty blíže směrem k zastávkám tramvaje a budou zde vytvořeny zálivy. Nově budou v křižovatce také vyznačeny přechody a cyklostezky.

Po vyřešení majetkoprávních vztahů bude vybudována také nová obousměrná zastávka tramvaje v ulici Podveská.

Odhadovaná výše celkových nákladů investice v lokalitě Rosického náměstí je 49 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…