Brno chce být součástí projektu, díky kterému bude mít k dispozici družicová data

22.10.2020 19:31

Statutární město Brno bylo osloveno s nabídkou účasti v projektu „Decentralized Earth-Observation and Climate Action Planning“ v rámci výzvy programu Evropské komise Connecting Europe Facility. Díky tomuto zapojení bude moci samospráva využít družicová data a analýzy, zaměřené zejména na životní prostředí a klimatické podmínky.

Brno chce být součástí projektu, díky kterému bude mít k dispozici družicová data
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Žadatelem projektu „Decentralized Earth-Observation and Climate Action Planning“ v rámci výzvy programu Evropské komise Connecting Europe Facility /výzva 2020 CEF Telecom Call – Public Open Data (CEF-TC-2020-2)/ je Masarykova univerzita, dalšími partnery projektu jsou Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, World from Space a Asitis.

„Cílem projektu je zejména využít bezplatná družicová data o vlivech zeleně na teplotu povrchu a čistotu ovzduší pro efektivnější plánování a pro přípravu města na klimatickou změnu. Družice Sentinel má velkou výhodu v tom, že poskytuje celosvětově srovnatelná data. Město už má navíc z minulosti s tímto typem dat zkušenost, proto bylo osloveno ke spolupráci,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

„Brno bude vybráno jako území pro případovou studii a získá tak hodnotná data a analýzy zaměřené zejména na životní prostředí a klimatické podmínky. Konkrétně půjde o data týkající se znečištění ovzduší, množství a stavu vegetace a teploty povrchu, s čímž budeme moci do budoucna pracovat při dalším plánování,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Data mohou být po analýze využita zejména Odborem životního prostředí, který má přípravu na klimatickou změnu a životní prostředí obecně v gesci.

Plánované aktivity projektu:

  • Identifikace případových studií z oblasti změny klimatu potřebných pro obce a regiony (návrh jednotlivých případových studií a datových sad, popsání metodiky)
  • Navrhnutí odpovídající infrastruktury pro datové přenosy z Dálkového průzkumu země (DPZ) z lokální do státní a evropské datové úrovně (data.brno.cz – Národní katalog otevřených dat – European open data portal)
  • Tvorba vizualizací a hloubkových analýz pro Brno
  • Tvorba portálu pro analýzu oblasti změny klimatu pro NUTS2 v evropském měřítku s využitím dat DPZ
  • Tvorba manuálu a metodiky pro publikaci otevřených dat s důrazem na data z programu Copernicus (DPZ)
  • Vzdělávání pro potenciální uživatele (obce, regiony) v oblasti technických možností sdílení dat z oblasti DPZ a open dat

Rozpočet projektu pro město Brno se předpokládá ve výši 1,2 mil. Kč a je spolufinancován 75 % z programu Connecting Europe Facility.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…