Brno začne pracovat na novém územním plánu

29.02.2016 10:42

Radní města se dohodli, že zahájí práce na přípravě nového územního plánu pro Brno. Je to totiž nejpřímější cesta, jak získat pro město moderní nástroj plánování budoucího rozvoje.

Brno začne pracovat na novém územním plánu
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Prvním krokem bude nyní příprava vize prostorového rozvoje města, do jejíž formulace město od počátku zapojí občanskou veřejnost i odborníky, včetně aktuálně zřizované Kanceláře architekta města.

„Brno potřebuje plán rozvoje, který bude reagovat na trendy 21. století – potřebu nacházet sociálně stabilní a ekologicky udržitelná řešení, efektivně využívat zastavěné území, používat chytré technologie i kombinování různých způsobů dopravy,“ komentuje rozhodnutí Martin Ander, náměstek primátora pro rozvoj.

Pořízení nového územního plánu pro město velikosti Brna bude trvat minimálně 5 let, proto dnešní rozhodnutí neznamená, že by se zastavily probíhající práce na schvalování průběžných změn stávajícího územního plánu.

„Čekají na ně stovky žadatelů a mohly by začít platit už za dva roky,“ dodal Martin Ander.

Rozhodnutí jít cestou pořízení nového územního plánu však znamená, že bude ukončeno projednávání rozpracované dokumentace územního plánu. Tento proces, který započal rozhodnutím brněnského zastupitelstva již bezmála před 14 lety, se fakticky zastavil v roce 2012, kdy bylo vyhodnoceno, že v právní situaci soudem zrušených Zásad územního rozvoje kraje není možné přikročit k navazujícím rozhodnutím.

Připravený koncept územního plánu tak nevyhnutelně ztrácí na aktuálnosti a zastarává. Veškeré podstatné informace a prověřené varianty z této rozpracované dokumentace však nepřijdou vniveč, ale budou maximálně využity. Za tímto účelem už Odbor územního plánování a rozvoje zpracoval „Analýzu využitelnosti rozpracované dokumentace ÚPmB zahájeného schválením záměru na zasedání ZMB dne 25. června 2002“, kterou dnes Rada města Brna vzala na vědomí. Podle ní bude rozpracovaný dokument přepracován do podoby územní studie, která se stane neopominutelným podkladem pro příští územní plán města.

Aby město nebylo vystaveno hrozbě spojené s ukončením platnosti stávajícího územního plánu rokem 2020, bude magistrátní odbor plánování a rozvoje na základě dnešního rozhodnutí Rady města Brna i nadále průběžně vyhodnocovat všechny varianty, které umožňují zajistit platnost územněplánovací dokumentace v Brně po roce 2020.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…