Brno zapojí odborníky i občanská sdružení do diskuse o regulaci zeleně

22.11.2020 16:20

Do vytvoření nového předpisu na regulaci zeleně, jenž umožní lépe plánovat zelené plochy a modrozelenou infrastrukturu ve městě, se Brno rozhodlo zapojit další experty z oblasti rozvoje obcí. Pomůžou hledat nejlepší řešení a formulovat jeho odůvodnění. Radnice chce obsah regulativu konzultovat také s organizacemi a občanskými iniciativami, které se podílí na debatě o kvalitě života ve městě.

Brno zapojí odborníky i občanská sdružení do diskuse o regulaci zeleně
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Pro kvalitní územní plánování je důležité, aby se na něm podíleli i další experti z řad respektovaných architektů, urbanistů a projektantů a také zainteresovaní občané,“ vysvětlil radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal.

Proto se už nyní konají například kulaté stoly pořádané Kanceláří architekta města Brna nebo nově odstartovala spolupráce s Národní sítí Zdravých měst, která pomáhá s organizací části pracovních setkání a workshopů, s jejichž výstupy bude veřejnost postupně seznamována.

„Chceme společně s Brnem a týmem specialistů z různých oborů hledat inovativní řešení, které je kvalitní nejen z hlediska právního, ale také z hlediska urbanistického a environmentálního,” uvedl Jiří Nezhyba z Frank Bold Advokáti, kteří s městem na novém předpisu spolupracují. Oslovení experti a právníci projednají možnosti věcného a právního řešení mimo jiné s ohledem na stávající dobrou praxi v Česku a v zahraničí. Do diskuse se zapojí například odborníci z České rady pro šetrné budovy, Centra pasivního domu, Jakub Cigler Architekti nebo z ČVUT. „Věříme, že pomůžeme městu najít cestu, jak vytvořit podmínky pro sepětí stavebního rozvoje s trvalou udržitelností,” doplnil Pavel Franc, ředitel Frank Bold Advokáti.

Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst, která zaštítila setkávání odborníků, aktivitu Brna vítá. „Podporujeme všechna česká města, která usilují o zavádění nástrojů, jež zvednou kvalitu života, podpoří zdraví obyvatel a udržitelný rozvoj. Brno má nyní nakročeno k tomu zařadit se mezi ty nejodpovědnější,“ uvedl Švec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…