Bruntál: Kamennou baštu čeká v budoucnu nové využití

15.12.2021 7:34 | Tisková zpráva

Kamenná bašta v Partyzánské ulici je jedním z nejrozsáhlejších zachovalých dokladů bohaté historie Bruntálu, přesto zdaleka nepatří mezi zdejší nejvyhledávanější turistické cíle.

Bruntál: Kamennou baštu čeká v budoucnu nové využití
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Město nyní zvažuje, jak v budoucnu zvýšit atraktivitu této kulturní památky, lépe ji zpřístupnit a rozšířit možnosti jejího využití pro turisty i místní obyvatele. 

Bašta, pocházející pravděpodobně z počátku patnáctého století, je pozůstatkem původního středověkého opevnění města. Historická stavba byla v minulých letech postupně dílčím způsobem rekonstruována. Opravy zde proběhly v roce 1995, o deset let později se pak památka dočkala rekonstrukce dřevěné šindelové krytiny, následovala renovace kamenného pláště a částečně také interiéru.

Záměrem je v budoucnu více využívat také vnitřní prostory bašty. Mezi navrhované úpravy patří pokládka podlahového kamene, úprava povrchu zdí v provedení bez omítek či realizace elektrorozvodů.

Objekt pak bude možné využívat k pořádání kulturních akcí menšího charakteru. Výhledově se zde počítá například s umístěním expozice zaměřené na historii opevnění i samotné bašty, jako další téma se nabízí třeba včelařství v našem regionu.

Zpracovaný architektonický záměr obnovy památky předpokládá vynaložení nákladů ve výši zhruba 1,5 milionu korun včetně DPH. Rada města ve středu 24. listopadu uložila vypracovat následné stupně projektové dokumentace včetně prováděcí dokumentace dle schváleného architektonického záměru.

Poté město může podat žádost o dotaci prostřednictvím MAS Hrubý Jeseník na obnovu drobných kulturních a církevních památek z Programu rozvoje venkova. Podání žádosti bude možné v roce 2023. Zdroj: ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…