Bruntál: Narodil se „Jeff. Porod byl delší, ale strom je krásný a statný

24.11.2019 12:33

Vánoční strom na bruntálském náměstí Míru je připraven k nazdobení a rozsvícení. Vzhledem k netypickému růstu byla letos jeho úprava poměrně náročná.

Bruntál: Narodil se „Jeff. Porod byl delší, ale strom je krásný a statný
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Strom byl v horních partiích rozdvojený, takže jeho instalace a úprava byla, na rozdíl o minulých let, rozložena do tří dnů.

Pracovníci Technických služeb druhý den po instalaci, ve středu 20. listopadu zdvojenou horní část odstranili a na její místo upevnili přirozeně tvarovanou menší jedličku. Den poté byly v řídčeji obrostlých partiích doplněny větve, které byly pro tento účel odloženy už při kácení stromu. Těmito úpravami strom získal – více než týden před začátkem adventu – požadovaný symetrický tvar.

Vánoční strom je upravován každý rok, letos ale bylo vše komplikovanější. Vhodných vzrostlých stromů, které navíc musí splňovat přísné nároky na bezpečnost, je nedostatek. Město v rámci citlivého přístupu k zeleni chtělo předejít situaci, kdy by musel být „obětován“ jiný vzrostlý strom, navíc pro povolení ke skácení je vždy nutný závažný důvod. 

Náročnější úpravy si letos vyžádaly více trpělivosti a shovívavosti. Než byla jedle upravena ořezem a nastavením, vzbudil tvar stromu už první hodiny po instalaci „davové“ vášně na sociálních sítích. Ačkoliv probíhá tradiční anketa k pojmenování stromu, uživatelé Facebooku strom kvůli jeho původnímu tvaru neoficiálně pojmenovali „Jeff“.

Vánoční strom na náměstí Míru v Bruntále je letos Jedle obrovská (Abies grandis).  Byl určen ke skácení ze soukromé zahrady v ulici Josefa Lady v Bruntále.

Nyní jej čeká nazdobení a slavnostní rozsvícení, které se uskuteční v pátek 29. listopadu. Program začíná v 16.15 hodin, samotné rozsvícení je naplánováno na 17.00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …