Bruntál: Pacienty Podhorské nemocnice převáží nový a moderní sanitní vůz

24.11.2019 20:32

Rychlou, ale zároveň bezpečnou a pohodlnou jízdou sváží denně zkušení řidiči Dopravní zdravotní služby Podhorské nemocnice s pracovišti v Bruntále a Rýmařově, člena skupiny AGEL, pacienty z celého regionu i nepřístupných horských oblastí. Umožňuje to nový sanitní vůz, který má náhon na všechna čtyři kola i moderní transportní vybavení. Měsíčně nemocniční vozový park přepraví více než 2 tisíce pacientů, kteří se nemohou sami dostavit na vyšetření. Jeden vůz najede ročně přes 60 tisíc kilometrů.

Bruntál: Pacienty Podhorské nemocnice převáží nový a moderní sanitní vůz
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Denně vyjíždí nový sanitní vůz typu Volkswagen T6 4motion do všech směrů jesenického podhůří, kde vyzvedává ve smluveném čase pacienty a převáží je do Podhorské nemocnice, ale i do vzdálených měst Olomouce, Prahy i Ostravy k vyšetření či zákrokům. Bezplatný převoz sanitkou objednává sám lékař na základě diagnózy pacienta a je hrazený ze zdravotního pojištění. Zpoplatněný převoz sanitkou si zájemci objednají také telefonicky na dispečinku na čísle 554 700 252 a vyjde na 17 korun za kilometr.

Na převážené pacienty čeká klimatizovaný ambulantní prostor, bezpečí i pohodlí. „Vozíme seniory i ležící pacienty, které snadno naložíme přes nástupní rampu ukotvenou k podlaze transporteru a sedačku nebo lehátko pevně ukotvíme do podlahy, takže při jízdě kopcovitým terénem a serpentinami nehrozí převržení. Pro přesun pacientů do a vně sanitky využíváme nosítka s nosností až 250 kg, polohovatelným podhlavníkem a sklopnými bočními madly, které zajistí bezpečnou a pohodlnou jízdu pro pacienta,“ popisuje vnitřní vybavení sanitky Richard Mareš, vedoucí dopravy Podhorské nemocnice, která nový sanitní vůz v ceně 1,3 milionu korun pořídila ze svých zdrojů.

Zkušenosti s vychytávkami pro pacienty uvnitř sanitky Dopravní zdravotní služby mají řidiči bohaté a chválí si, že transporter poskytuje komfort i řidiči. „Náhon na všechna čtyři kola mi pomáhá hladce a bezpečně projet až do srdce Jeseníků, na Ovčárnu a Praděd, které patří do naší spádové oblasti a kde jsem především v zimě rád za protiprokluzového asistenta pro rozjezdy na kluzkém terénu a stabilizační systém ESP,“ vyjmenovává Richard Mareš, který jezdí se sanitním vozem již 16 let a řízení se věnuje od svých 18 let, kdy začínal jako řidič kamionu. Podle něj je důležitým předpokladem, aby měl řidič z povolání svou práci jako koníček a životní vášeň. Každý řidič má proto také k dispozici pouze jednu sanitku z devíti vozů, se kterou jezdí a má za ni větší pocit zodpovědnosti.

Celkem devět sanitních vozů dopravní služby Podhorské nemocnice slouží pacientům všech oddělení k urgentnímu transportu, převozu na vyšetření i zákroky. V Podhorské nemocnici v Bruntále i Rýmařově je ročně ošetřeno více než 257 tisíc pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…