Česká Lípa: Dokončení cyklostezky Varhany zpozdilo počasí

28.04.2013 12:59

S více než měsíčním zpožděním se rozběhly stavební práce na dokončení třetího, téměř 8,5 kilometru dlouhého úseku cyklostezky Varhany z Volfartic až do Kamenického Šenova. Ještě nedávno totiž na úseku ležela souvislá vrstva sněhu. Nyní se však už staví, cyklisté na stezku budou moci vyrazit pravděpodobně v září.

Česká Lípa: Dokončení cyklostezky Varhany zpozdilo počasí
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

 

„Zahájení prací po zimní odstávce bylo původně naplánované na polovinu března s termínem dokončení v polovině května. Kvůli nepříznivému počasí se však stavba o téměř měsíc a půl zpozdila. Dokončit třetí úsek bychom měli pravděpodobně na konci června, možná až v polovině července,“ upřesnila starostka České Lípy Hana Moudrá.
 
Ta doplnila, že poté ještě zhruba měsíc potrvá, než budou moci na třetí úsek vyjet cyklisté. „Bez kolaudace nemůžeme na dokončený úsek pustit veřejnost. Pravděpodobně ho tedy označíme cedulemi, které budou vstup zakazovat. Cyklisté tak na 3. úsek cyklostezky Varhany vyjedou zřejmě až v srpnu či na začátku září,“ vysvětlila Hana Moudrá.
 
Cyklostezka Varhany, která vede po bývalé železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova, bude po dokončení měřit téměř 17 kilometrů. Začíná nedaleko vlakové zastávky Střelnice v České Lípě, končit bude v blízkosti Panské skály v Kamenickém Šenově. Cyklostezka je projektovaná jako tři metry široká veřejně přístupná komunikace pro cyklisty a pěší.
 
Stavba cyklostezky se rozběhla v roce 2007, rozdělená je do tří etap. V současnosti jsou hotové dvě, a to v celkové délce 8,2 z České Lípy přes Horní Libchavu a Manušice až do Volfartic. Před dokončením je třetí, technicky nejnáročnější, etapa z Volfartic do Kamenického Šenova.
 
Investorem stavby je Svazek obcí Cyklostezka Varhany, jehož členy jsou Česká Lípa, Nový Oldřichov, Volfartice a Kamenický Šenov. První dvě etapy cyklostezky přišly na 28 milionů korun, s financováním svazku obcí pomohl Státní fond dopravní infrastruktury.  Náklady na třetí etapu se odhadovaly na 45 milionů korun, podařilo se však vysoutěžit cenu o zhruba 17,5 milionů nižší. Projekt Cyklostezka Varhany - III. etapa je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
 
„Vysoutěženou cenu zhruba 27,5 milionu korun za stavbu třetí etapy cyklostezky Varhany se nám podařilo ještě snížit o asi 3,5 milionu na konečných 24 milionů. Rozhodli jsme se totiž, že úsek postavíme bez obrub, které byly v původní projektové dokumentaci. Jejich zasazení do země by bylo velmi technicky náročné, bezpečnost cyklistů však bez nich nebude ohrožená,“ poznamenala Hana Moudrá, předsedkyně Svazku obcí cyklostezka Varhany.
 
Předchozí dva dokončené úseky cyklostezky lidé hojně využívají. S prvními letošními teplými dny se desítky z nich vydaly na kolo a brusle. Velký jarní úklid, při kterém se odveze s trasy veškerý nepořádek, ručně se zamete a vyvezou se odpadkové koše, je naplánovaný na sobotu 27. dubna. Pracovníci firmy AVE, kteří úklid zajistí, na stezku vyrazí brzy ráno, aby co nejméně narušili provoz. Přesto prosíme, aby si lidé dávali v uvedeném termínu na stezce větší pozor. Úklid je hrazený z prostředků Svazku obcí cyklostezka Varhany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…