Česká Lípa: Dotační programy jsou vypsány, ode dneška jsou přijímány žádosti

24.01.2018 15:18

Na podporu spolků a spolkové činnosti ve městě jsou nasměrované letošní dotační programy. Město je letos poprvé vypsalo ihned po schválení rozpočtu tak, aby se při dodržení zákonných lhůt začaly finanční prostředky žadatelům vyplácet v polovině dubna letošního roku. Je to urychlení o minimálně dva měsíce.

Česká Lípa: Dotační programy jsou vypsány, ode dneška jsou přijímány žádosti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Dotační programy byly vypsány a zveřejněny na úřední desce 22. 12. 2017 a od 24. 1. 2018 mohou ti, kteří jsou oprávněni o dotaci se ucházet, zasílat své žádosti. Termín podání žádostí končí 14. 2. 2018!

„Výší dotačních peněz vedení města říká, že si je i ve 21. století vědomo významu spolkové činnosti, dobrovolnými hasiči počínaje, přes kulturní soubory a sportovní kluby, po pomoc ostatním různou potřebnou formou, konče. Spolky totiž nemají za cíl produkovat zisk, ale hlavně radost, potěšení, informace, vzdělání, pomoc a další aktivity. Navíc spolkovou aktivitu dnes považuji za cennou snahu lidí žít skutečný, nikoli jen virtuální život, pořizovat si zážitky a znalosti, rozdávat potěšení a pomoc. Nejvyšší objemy dotací směřujeme do sportu a sociální oblasti, jistotu dáváme i kulturním a osvětovým aktivitám. A kdo se tzv. nenajde ve vyhlášených dotačních programech, může požádat o dotaci nebo dar z Fondu Rady města, nebo z Fondu Zastupitelstva města (pravidla i formuláře jsou na webových stránkách),“ říká starostka Romana Žatecká.

Žádostí po ukončení termínu podání, následně projdou povinným schvalovacím procesem tak, aby o dotacích definitivně rozhodli zastupitelé na svém zasedání 14. 3. 2018. Pro úspěšné žadatele to znamená, že by finanční prostředky mohli mít již v dubnu.

Vypsané dotační programy pro rok 2018 v celkové výši 29,4 mil. korun:

  • Dotační program a individuální dotace v oblasti sportu – 10,5 mil. Kč
  • Dotační programy v oblasti kultury – 1,75 mil. Kč
  • Dotační program sociálních služeb dle zák. č. 108/2006 Sb. – 10 mil. Kč
  • Podpora investic a drobného podnikání – individuální dotace, fond – 4 mil. Kč
  • Dotační program v sociální oblastí – 1 mil. Kč
  • Dotační program na obnovu nemovitostí v městské památkové zóně – 1 mil. Kč
  • Dotační program v oblasti školství a vzdělávání – 400 000 Kč
  • Dotační program v oblastí životního prostředí – 350 000 Kč
  • Dotační program v oblasti prevence kriminality – 250 000 Kč
  • Dotační program v oblasti cestovního ruchu – 100 000 Kč
  • Dotační program v oblastí podpory talentů – 50 000 Kč (bude vyhlášen na jaře 2018)

Podrobnější informace naleznete ZDE!

V letošním roce dotační maximum

V letošním roce město vložilo do dotačních programů finanční prostředky ve výši 29,4 mil. korun, což je historické maximum. vývoj Je to o 6,6 mil. korun více než v loňském roce a např. o 19,2 mil. korun více než v roce 2013.

Pro srovnání uvádíme výši finančních prostředků vyčleněných na dotační programy v letošním roce ve stejně srovnatelných městech (podle počtu obyvatel) s Českou Lípou: Třebíč vynaloží pro letošní rok 2,7 mil. Kč, Přerov 19,8 mil. Kč a Tábor 23,2 mil. Kč.

Dotace a dary z fondů Rady a Zastupitelstva města

Jak, jsme již zmínili, kdo nedosáhne na dotační program, může využít dotací či darů z fondů Rady a Zastupitelstva města.

V roce 2017 město Česká Lípa z těchto fondů vyplatilo celkovou částku 3 920 400 Kč. Z Fondu Rady města bylo vyčerpáno celkem 678 000 korun. Největší příspěvek putoval na činnost (různých organizací) – 116 500 Kč, pak do škol – 116 000 Kč a do sportu 103 700.

Z Fondu Zastupitelstva města bylo rozděleno 3 242 200 Kč, když např. do oblasti kultury šlo 1 221 000 Kč a do sociální 1 216 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…