Česká Lípa: Dotační programy jsou vypsány, ode dneška jsou přijímány žádosti

24.01.2018 15:18

Na podporu spolků a spolkové činnosti ve městě jsou nasměrované letošní dotační programy. Město je letos poprvé vypsalo ihned po schválení rozpočtu tak, aby se při dodržení zákonných lhůt začaly finanční prostředky žadatelům vyplácet v polovině dubna letošního roku. Je to urychlení o minimálně dva měsíce.

Česká Lípa: Dotační programy jsou vypsány, ode dneška jsou přijímány žádosti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Dotační programy byly vypsány a zveřejněny na úřední desce 22. 12. 2017 a od 24. 1. 2018 mohou ti, kteří jsou oprávněni o dotaci se ucházet, zasílat své žádosti. Termín podání žádostí končí 14. 2. 2018!

„Výší dotačních peněz vedení města říká, že si je i ve 21. století vědomo významu spolkové činnosti, dobrovolnými hasiči počínaje, přes kulturní soubory a sportovní kluby, po pomoc ostatním různou potřebnou formou, konče. Spolky totiž nemají za cíl produkovat zisk, ale hlavně radost, potěšení, informace, vzdělání, pomoc a další aktivity. Navíc spolkovou aktivitu dnes považuji za cennou snahu lidí žít skutečný, nikoli jen virtuální život, pořizovat si zážitky a znalosti, rozdávat potěšení a pomoc. Nejvyšší objemy dotací směřujeme do sportu a sociální oblasti, jistotu dáváme i kulturním a osvětovým aktivitám. A kdo se tzv. nenajde ve vyhlášených dotačních programech, může požádat o dotaci nebo dar z Fondu Rady města, nebo z Fondu Zastupitelstva města (pravidla i formuláře jsou na webových stránkách),“ říká starostka Romana Žatecká.

Žádostí po ukončení termínu podání, následně projdou povinným schvalovacím procesem tak, aby o dotacích definitivně rozhodli zastupitelé na svém zasedání 14. 3. 2018. Pro úspěšné žadatele to znamená, že by finanční prostředky mohli mít již v dubnu.

Vypsané dotační programy pro rok 2018 v celkové výši 29,4 mil. korun:

  • Dotační program a individuální dotace v oblasti sportu – 10,5 mil. Kč
  • Dotační programy v oblasti kultury – 1,75 mil. Kč
  • Dotační program sociálních služeb dle zák. č. 108/2006 Sb. – 10 mil. Kč
  • Podpora investic a drobného podnikání – individuální dotace, fond – 4 mil. Kč
  • Dotační program v sociální oblastí – 1 mil. Kč
  • Dotační program na obnovu nemovitostí v městské památkové zóně – 1 mil. Kč
  • Dotační program v oblasti školství a vzdělávání – 400 000 Kč
  • Dotační program v oblastí životního prostředí – 350 000 Kč
  • Dotační program v oblasti prevence kriminality – 250 000 Kč
  • Dotační program v oblasti cestovního ruchu – 100 000 Kč
  • Dotační program v oblastí podpory talentů – 50 000 Kč (bude vyhlášen na jaře 2018)

Podrobnější informace naleznete ZDE!

V letošním roce dotační maximum

V letošním roce město vložilo do dotačních programů finanční prostředky ve výši 29,4 mil. korun, což je historické maximum. vývoj Je to o 6,6 mil. korun více než v loňském roce a např. o 19,2 mil. korun více než v roce 2013.

Pro srovnání uvádíme výši finančních prostředků vyčleněných na dotační programy v letošním roce ve stejně srovnatelných městech (podle počtu obyvatel) s Českou Lípou: Třebíč vynaloží pro letošní rok 2,7 mil. Kč, Přerov 19,8 mil. Kč a Tábor 23,2 mil. Kč.

Dotace a dary z fondů Rady a Zastupitelstva města

Jak, jsme již zmínili, kdo nedosáhne na dotační program, může využít dotací či darů z fondů Rady a Zastupitelstva města.

V roce 2017 město Česká Lípa z těchto fondů vyplatilo celkovou částku 3 920 400 Kč. Z Fondu Rady města bylo vyčerpáno celkem 678 000 korun. Největší příspěvek putoval na činnost (různých organizací) – 116 500 Kč, pak do škol – 116 000 Kč a do sportu 103 700.

Z Fondu Zastupitelstva města bylo rozděleno 3 242 200 Kč, když např. do oblasti kultury šlo 1 221 000 Kč a do sociální 1 216 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…