Česká Lípa: Jan Hamáček sbíral podněty i zkoušel sítotisk

26.09.2015 7:30

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček přijel ve čtvrtek 24. září odpoledne na návštěvu České Lípy.

Česká Lípa: Jan Hamáček sbíral podněty i zkoušel sítotisk
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na českolipské radnici ho přivítala starostka města Romana Žatecká. Šéf Sněmovny se zde také setkal a hovořil s radními města.

„Snažím se, abych kromě spousty povinností ve Sněmovně, jezdil od regionů, komunikoval se samosprávou a tím měl tu nejlepší možnost slyšet mnoho podnětů pro zlepšení zákonů, zpětná vazba je velmi cenná,“ řekl na úvod předseda Sněmovny Jan Hamáček. „V některých případech se nesmíme snažit přenášet do krajů a na obce jen kompetence, povinnosti, ale také k tomu nezbytné finance,“ připustil.

Během setkání hovořili o tématech jako je dostavba silničního obchvatu města, o problematice bydlení, nebo o hrozbě dluhové pasti pro mladistvé, vyplývající ze zákona, který stanovil, že za platbu komunálního odpadu jsou odpovědné děti. Dluhy na ně přechází po dovršení plnoletosti, pokud za ně rodiče předtím odpad neplatili.

„To je zásadní podnět, spoustě lidí tento - byť již novelizovaný, ale jak slyším - stále nedokonalý zákon komplikuje vstup do života, jde o celostátní problém a o obrovské částky,“ reagoval předseda Hamáček.

Radní České Lípy hosta dále informovali o investičních plánech města, ale také se například přimlouvali, aby stát posílil rozpočty svých podniků, jako je Povodí Ohře, tak aby zvládly vyčistit koryta vodních toků, které i při menších povodních ohrožují obyvatele. V České Lípě je nezbytné vyčistit dno řeky Ploučnice, protože jinak se zde hrozba povodňových škod nijak nesníží.

„Panu předsedovi jsem řekla, co město trápí, ale také jsem mu během relativně krátké návštěvy stihla ukázat Centrum textilního tisku, které ho zaujalo a sám si zde vyzkoušel techniku sítotisku,“ sdělila starostka Romana Žatecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…