Česká Lípa: Kounicův dům se promění v Dům dětí a mládeže Libertin

05.07.2019 18:16

Plný mladé energie, dětí, kreativity a nadšení by měl být do budoucna památkově chráněný Kounicův dům v centru České Lípy. Ten v roce 2015 vyhořel, nyní jej město staticky zajišťuje, aby byl objekt připravený pro budoucí celkovou revitalizaci.

Česká Lípa: Kounicův dům se promění v Dům dětí a mládeže Libertin
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Českolipští zastupitelé rozhodli, že do Kounicova domu se přesune Dům dětí a mládeže Libertin, který v současné době sídlí v církevní budově na Škroupově náměstí. „Libertin v současné době sídlí v budově, která jeho rozvoji již nestačí, není v úplně dobrém technickém stavu, navíc budova není v majetku města. Proto jsme začali uvažovat o tom, že bychom Libertin přesunuli do jiného vhodného objektu. Díky jeho přesunu do Kounicova domu nejen že zajistíme Libertinu vhodné prostory pro rozvoj, ale získáme také prostory, které mohou využít další organizace a spolky, zároveň se nám podaří oživit centrum města a zachránit cennou historickou budovu,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Aby bylo jisté, že se Libertin do Kounicova domu vejde, nechalo si město zpracovat ověřovací studii. Tu zpracoval architekt Tomáš Beneš a je z ní naprosto jasné, že prostory Kounicova domů jsou pro Libertin více než dostatečné a vhodné. „Libertin v současné době využívá zhruba 850 čtverečních metrů. Při přesunu však počítají s rozvojem, pro který by potřebovali zhruba 1700 metrů čtverečních. Plocha, která je v Kounicově domě k dispozici, je zhruba 2600 metrů čtverečních. Navíc jsou tam také dva velké dvory, které jsou ve vnitrobloku, a tedy pro děti zcela bezpečné,“ upřesnil českolipský místostarosta Marin Brož a doplnil, že objekt bude také zcela bezbariérový.

Součástí ověřovací studie je i jednoduchý návrh, co všechno by v novém Libertinu mohlo být. Počítá se s malým i velkým sálem, prostorem pro terária, keramickou dílnou, jojo klubem, atelierem, nejrůznějšími klubovnami. V Kounicově domě by měl být i dostatek prostor pro využití dalšími organizacemi. Dalším krokem města teď bude vybrat architekta, který navrhne, jak bude Dům dětí a mládeže v Kounicově domě konkrétně vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…