Česká Lípa: Město musí silnici za JYSKem opět uzavřít

07.10.2021 10:13

Měsíc byla otevřená diskutovaná silnice za obchodním centrem JYSK na Špičáku v České Lípě, která pro mnoho řidičů představuje zkratku při cestě z České Lípy do Nového Boru a zpět.

Česká Lípa: Město musí silnici za JYSKem opět uzavřít
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

V pátek 27. srpna 2021 neznámý člověk odstranil betonové bloky, které na silnici v lednu 2020 nechala nainstalovat firma, která silnici postavila, a silnici tak zpřístupnil. Vzhledem k tomu, že silnice není zkolaudovaná a město nemá povolení k předčasnému užívání komunikace, musí ji město Česká Lípa opět na čas uzavřít. 

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí

Ve čtvrtek 7. října se tak na silnici vrátí betonové bloky a zákaz vjezdu, které zamezí průjezdu všech vozidel, a na chodník bude umístěna značka se zákazem vstupu chodců. „V současnosti nemáme v rukou platné povolení k předčasnému užívání, což znamená, že silnice ani chodník nesmí být oficiálně užívány. Tedy po ní nesmí jezdit auta a po chodníku, který je navíc částečně rozebraný, se nesmí pohybovat chodci až do doby, než budeme povolení k předčasnému užívání mít. Již nějakou dobu činíme veškeré kroky k tomu, abychom povolení získali. Bude to však ještě nějakou dobu trvat a my nemůžeme riskovat, že se na silnici někomu něco stane. Vše by pak šlo za námi, protože jsme dovolili lidem pohybovat se někde, kde nemají být,“ uvedl českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer.

Silnice, která je postavena na pozemku města, není zkolaudována. Problémem je především velká hluková zátěž pro obyvatele sousední Sluneční ulice. Kolaudační souhlas město nezíská do doby, než bude problém zcela vyřešen. Užívání silnice i bez kolaudačního souhlasu umožňuje jen povolení k předčasnému užívání, které nyní město nemá a jehož platnost vypršela na konci roku 2019. „Pokud souhlas k předčasnému užívání získáme, bude provoz na komunikaci upraven tak, abychom snížili hlukovou zátěž ve Sluneční ulici. Za překračování hlukových limitů v této ulici město v minulosti již dostalo pokutu a rozhodně ji nechceme dostat znovu, navíc nám jde o to, aby se obyvatelům ve Sluneční ulici žilo co nejlépe bez přílišných rušivých vlivů. Situaci ohledně silnice za JYSKem řešíme dlouhodobě, problémem se zabýváme od doby, kdy nastal, řešení je však komplikované. Vedeme s protistranou rozsáhlá jednání, kauzu provázela také dvě soudní řízení. Jednání s firmou i nadále pokračují, ke konečné dohodě je ale třeba, aby se obě strany shodly,“ dodala starostka České Lípy Jitka Volfová.

Město Česká Lípa uzavřelo s firmou JTH Shopping Park Česká Lípa s.r.o. v říjnu roku 2010 nájemní smlouvu na část pozemku, který se nachází za obchodním komplexem JYSK na Špičáku. Na tomto pozemku firma vystavěla cca 200 m dlouhý úsek účelové komunikace. Nájemní smlouvu město vypovědělo v lednu 2019, výpovědní lhůta vypršela 29. února 2020. Druhého ledna 2020 se na komunikaci objevily značky se zákazem vjezdu a zákazem vstupu chodců, které byly později vyměněny za betonové bloky, protože řidiči značky nerespektovali a po silnici jezdili dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …