Česká Lípa: Město ukončilo nultý ročník projektu Tvoříme město a chystá další

06.03.2020 17:54

Devatenáct projektů za bezmála 4 miliony korun z nultého ročníku participativního rozpočtu s názvem Tvoříme město realizovalo město Česká Lípa v roce 2019. Kromě jediného tak realizovalo všechny vítězné projekty, které v roce 2018 získaly potřebný počet hlasů od veřejnosti. Další ročník chce město vyhlásit v roce 2021.

Česká Lípa: Město ukončilo nultý ročník projektu Tvoříme město a chystá další
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Participativní rozpočet je skvělý způsob přímého zapojení občanů do chodu města. Občané nejen, že mohou přihlásit svoje návrhy, ale zároveň mohou hlasovat o ostatních návrzích a dát tak najevo svůj názor na to, který z nich by město mělo realizovat. Zároveň se však jedná o projekt velmi časově náročný, a to zejména pro zaměstnance města, kteří občanům s návrhy pomáhají. Chtěli jsme vyhlásit další ročník participativního rozpočtu už letos, ale právě z kapacitních a personálních důvodů to uděláme až v roce 2021 s tím, že vítězné návrhy budou realizovány v roce 2022,“ uvedla starostka města Jitka Volfová.

V letošním roce chce město dát dohromady pravidla projektu pro další ročník tak, aby návrhy mohly být přijímány v první polovině příštího roku. „Nultý ročník nám ukázal některá úskalí v pravidlech, o kterých jsme před vyhlášením samozřejmě nemohli vědět. Chceme se však poučit a nová pravidla nastavit tak, abychom problémy při participativním rozpočtování omezili na minimum. Také bychom chtěli zavést možnost elektronického hlasování, tak uvidíme, jak se vše povede,“ doplnil místostarosta Jaroslav Turnhöfer, jehož návrh na bezdrátovou wi-fi na náměstí T.G.M. byl jedním z realizovaných projektů.

Díky participativnímu rozpočtu tak máme v České Lípě například nová workoutová hřiště, boxy na kola u Sportareálu, nová dětská hřiště, ale také např. Knihobudku nebo zenovou zahrádku a stojany na kola. Z dvaceti vítězných návrhů byla realizace zastavena jen u jednoho kvůli zrušení licence k užití návrhu ze strany autora. Změněný byl také projekt v ulici Josefa Maštálka, kam měly být umístěny nové herní prvky pro děti. Kvůli vandalismu byl však projekt zastaven a herní prvky byly přesunuty jinam. Branky včetně ochranných sítí stojí v Bardějovské ulici, stůl na ping pong stojí v blízkosti dětského hřiště na louce mezi Městským parkem a Okružní ulicí.

Česká Lípa vyhlásila nultý ročník projektu Tvoříme město na jaře roku 2018. Po skončení lhůty pro přihlašování návrhů se na městském úřadě sešlo celkem 45 projektů od více než 35 navrhovatelů. Pracovníci města však vyhodnotili, že realizovatelných, tzn. těch, které splnily všechny stanovené podmínky, je pouze 22 z nich. O nich také hlasovala veřejnost, 20 návrhů pak získalo potřebných více než 30 hlasů. Na realizaci bylo vyhrazeno celkem 5 milionů korun, celkové náklady na realizaci všech vybraných návrhů byly vyčísleny na 4,6 mil. Kč. Díky soutěžím se však podařilo snížit celkové náklady na konečných 3,8 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

7:37 Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v…