Česká Lípa: Městské slavnosti začínají už v pátek 24. června

23.06.2016 19:05

Chceme víc společně žít - to je vize, která žije v České Lípě svůj už druhý rok. A občané ji kvitují s povděkem. Město se každou takovou akcí snaží přilákat do centra své obyvatele a pobavit je. Po adventu tak přišla nová slavnost májky a nyní je v pořadí tradičně největší oslava v roce: Městské slavnosti k poctě patronů města sv. Petra a Pavla. Vypuknou již v pátek 24. června a potrvají až do neděle.

Česká Lípa: Městské slavnosti začínají už v pátek 24. června
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Jsou to nejvýznamnější svátky města, tomu jsme podřídili i nový scénář. Proto je společně otevřeme s větší slávou než dosud, chci si se všemi příchozími užít Českou Lípu různých tváří. Pozvali jsme významné hosty, aby viděli naše město v podobě duchovní, sportovní, noční, zábavné, hudební i filmové,“ říká starostka města Romana Žatecká.

Českolipani dostávají letos „navíc“ páteční program. Zahajovací koncert začne 24. června v 18 hodin, orchestr divadla F. X. Šaldy v Liberci představí Dvořákovu Stabat Mater v kostele Narození Panny Marie. „Loni mohli příchozí přispět dobrovolným vstupným na dobrou věc, jako poděkování jsme jim nabídli koláček ve tvaru našeho loga. Vybrané peníze pak pomohly rodičům jednoho malého českolipského nemocného kluka zaplatit léčbu, kterou nehradila zdravotní pojišťovna. I letos budou hostesky s drobnými koláčky vítat posluchače, už hledáme vhodný tip na člověka nebo dítě, který je v tak svízelné situaci nebo zdravotním stavu, že mu výtěžkem významně pomůžeme zlepšit život. Charita má v nových projektech města své místo, nebudeme upouštět od dobrých činů a pomoci druhým. Zvlášť když v dnešní době mezi lidmi ubývá dobrých skutků. Sdělujeme tak veřejnosti, že Česká Lípa je město, které stále myslí na slabší a nemocné a dokáže podat pomocnou ruku,“ říká Romana Žatecká.

Ta společně s významnými hosty a zástupci z partnerských měst České Lípy oficiálně zahájí v pátek večer Městské slavnosti na náměstí T. G. Masaryka. To bude do toho okamžiku žít v rytmu velké přehlídky mažoretek a místních sportovců. „Nápad spojit začátek slavností s mažoretkami se mi moc líbí, a nejen proto, že máme v tomto sportu skvělé reprezentantky. Bude to totiž doufám hodně energický a velmi elegantní začátek oslav. Mažoretky se budou střídat se sportovci, jen škoda, že máme v České Lípě tolik sportovců a veřejnosti se představí jen tři kluby. Po slavnostním zahájení pak pod vedením mažoretek všichni společně vyrazíme s lampiony na vodní hrad Lipý, kde se pod širým nebem bude promítat film Ať žijí duchové. Program je prostě připravený pro každého, bez rozdílu věku,“ dodává starostka.

Slavnosti si v České Lípě užijí i zástupci partnerských měst Boleslawiec, Mittweida, Bardějov a po delší odmlce přijede i delegace z Užhorodu. „Těšíme se na ně, s Poláky a Němci máme rozjednané společné projekty. A chceme si potvrdit, že i letos v létě přijmou Českolipany na jejich slavnostech – odvezeme je tam,“ říká starostka R. Žatecká.

Sobotní program bude vcelku tradiční - na návštěvníky čeká již pošestnácté nabitý program koncertů nejrůznějších žánrů, oblíbená neckyáda, dobový jarmark nebo lunapark v centru města. Zábava pro děti se přesunula směrem k vodnímu hradu, kde je víc prostoru pro různé hry, a tak tu budou pod taktovkou DDM Libertin už od rána děti soutěžit. Klidnější variantu zábavy nabídne Městská knihovna s kabelkovým jarmarkem, tradičním čtením v obýváku na náměstí a čtenářskou amnestií.

Filmoví fanoušci se mohou opět těšit na maraton pohyblivých obrázků v kině Crystal. Nejvíc lidí ale určitě přiláká hudební scéna na velkém pódiu u obchodních domů na náměstí Dr. Edvarda Beneše. „Letos jsme přivezli do České Lípy hvězdu jménem Monkey Business. Ale prostor máme i pro ty českolipské, kteří jim myslím budou zdatně sekundovat. Městské slavnosti jsou příležitostí připomenout si, že Česká Lípa se umí bavit a také sama umí bavit ostatní. A tak se představí místní školy a žáci základní umělecké školy, velký zážitek pak slibuje hlavně společné vystoupení Big Bandu CL, Jazzové farmy ZUŠ a Hluché party. Už teď se na ně těším,“ dodává starostka Romana Žatecká. Celodenní hudební přehlídku ukončí after party Pavla Cejnara, po níž bude následovat tradiční ohňostroj.

Neděle pak bude zřejmě nejklidnějším dnem oslav, protože je určena milovníkům výhledů. Mohou vyrazit na rozhlednu Špičák, která bude pro návštěvníky otevřena od 9 do 18 hodin a o jejich bezpečí se tam postarají naši dobrovolní hasiči ze Staré Lípy. Chybět by tam nemělo ani malé občerstvení.

Městské slavnosti připravuje pro Město Česká Lípa příspěvková organizace Kultura, na scénáři oslav a organizaci se pracovalo od loňského léta. Organizačně se na průběhu oslav podílejí také dobrovolní hasiči a Městská policie. Probíhající program a jarmark si pak v centru jako každoročně vyžádá také uzavírky některých ulic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…