Česká Lípa: Nová knihovna bude stát v proluce Jeřábkova náměstí

05.02.2022 11:44

Dlouhá cesta ještě čeká Českou Lípu, než dojde do cíle: vybuduje a otevře novou hlavní budovu českolipské knihovny, která nahradí stávající sídlo na náměstí T.G.M.

Česká Lípa: Nová knihovna bude stát v proluce Jeřábkova náměstí
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na cestu však město Česká Lípa již vykročilo, českolipští zastupitelé na svém únorovém jednání schválili zahájení přípravy výstavby nové budovy knihovny, která bude stát v proluce mezi Tržní ulicí a Jeřábkovým náměstím v centru České Lípy. Na výstavbu knihovny chce město navíc zažádat o dotaci z evropských peněz. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí

Výstavbou nové knihovny chce město především vyřešit neutěšený stav hlavní budovy knihovny na náměstí T.G.M. Velké pobočky knihovny přitom v minulosti rekonstrukcí prošly, největší pobočka na Špičáku v roce 2019, pobočka na Ladech pak od června 2021 sídlí v nových prostorách v Komenského ulici.

„Na důstojnou hlavní budovu českolipské knihovny čekáme v České Lípě dlouhá léta. Chtěli bychom proto i v této záležitosti pokročit, protože občané České Lípy si novou knihovnu zaslouží. Podařilo se nám pohnout s jinými velkými projekty města, jako je rekonstrukce Jiráskova divadla, která nyní probíhá, nebo stavba venkovního koupaliště, na kterou začneme soutěžit dodavatele, rekonstrukci foyer KD Crystal již máme též připravenou. Jen knihovna, jako přirozené centrum setkávání a vzdělávání, se ještě nedočkala. Děkuji proto zastupitelům za jejich rozhodnutí, díky kterému můžeme začít připravovat podklady pro výběr projektanta,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Současné sídlo českolipské knihovny na náměstí T.G.M. je ve špatném technickém stavu. Dispozičně navíc neumožňuje výrazné rozšíření a stavební úpravy, které jsou nezbytné pro bezproblémový a moderní provoz knihovny v 21. století. Zároveň je zde téměř nemožné vybudovat bezbariérový přístup, což návštěvy hendikepovaných lidí a starších občanů velmi omezuje. Zastupitelé se proto rozhodli pro úplně nové hlavní sídlo knihovny.

„Knihovna není jen místem, kde si půjčujete knihy. Je také centrem kulturního dění a vzdělanosti, ve kterém probíhá mnoho kulturních a vzdělávacích akcí.  Nová budova knihovny by k těmto účelům měla být uzpůsobena. Mělo by v ní být množství učeben, studoven, ale také menší sál na kulturní akce, zároveň také dostatek otevřeného prostoru, který bude umožňovat neformální setkávání návštěvníků knihovny všech generací,“ popsal radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop a dodal, že samozřejmostí bude bezbariérový přístup. Náklady na novou budovu knihovny jsou odhadnuté na zhruba 200 mil. Kč. Z dotačního programu IROP pro období 2021 - 2027 však město může získat významnou dotaci.

„Jsem neobyčejně ráda, že zastupitelé záměr výstavby nové knihovny schválili a dali tak symbolickou zelenou realizaci projektu, který knihovnu posune k moderním službám knihoven 21. století. Toto rozhodnutí zcela jistě ocení především naši uživatelé, kteří nás velmi často konfrontují se zvýšenými požadavky na problematickou úroveň stávajících prostor. A konečně, troufám si říct, že novou knihovnu ocení i ti, kteří dosud jejích služeb nevyužívali! Tuto skutečnost nepotvrzují jen zkušenosti z jiných měst, kde se již nové knihovny vybudovaly, my sami v České Lípě můžeme již srovnávat – po otevření nové, moderní  pobočky knihovny na Špičáku zde proběhlo trojnásobné  množství akcí s odpovídající návštěvností, než před její rekonstrukcí a  nové, atraktivní prostory pobočky na Ladech přilákaly od letního otevření na sto padesát zcela nově přihlášených  uživatelů a proběhly zde i přes složitou covidovou dobu již tři desítky akcí pro téměř pět set účastníků. Věřím, že nová knihovna bude znamenat zkvalitnění života v našem městě a svou otevřeností přispěje k péči o komunitu, její duchovní rozvoj a celkovou kultivaci,“ řekla k výstavbě nové knihovny ředitelka Městské knihovny Česká Lípa Dana Kroulíková.

Prostor proluky mezi Tržní ulicí a Jeřábkovým náměstím se ve hře o umístění nové hlavní budovy knihovny objevil již v minulém volebním období a je pro výstavbu knihovny vhodný. Město si před několika lety v rámci ideové architektonické soutěže ověřilo, že se sem nová budova knihovny vejde a bude splňovat veškeré požadavky na moderní provoz. Navíc proluka je v dosahu MHD i kapacitního parkoviště u KD Crystal a společně s muzeem, zrekonstruovaným Škroupovým náměstím, středními a základními školami v okolí bude tvořit harmonický celek. Město výstavbou nové budovy knihovny právě v tomto místě zároveň vyřeší dlouholetý problém s nezastavěným a plně nevyužitým prostorem v samotném středu města.

„Při výstavbě nové knihovny může knihovna dál fungovat ve staré budově, ze které se přestěhuje až po dokončení nového sídla. Pak bude nutné vyřešit, co se starou budovou, která zůstane prázdná. Určitě ale není zájmem města, aby na centrálním náměstí byla ruina,“ doplnil českolipský místostarosta Martin Brož.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

19:27 Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

Ludmila Dvořáková, která vytváří kraslice zdobené voskovou batikou a Alena Minaříková, která se věnu…