Česká Lípa: Od nového roku se změní ceny jízdenek v MHD

23.11.2023 13:05 | Tisková zpráva

Více si od nového roku připlatí cestující, kteří budou využívat českolipskou MHD. Z důvodu navýšení inflace a ceny dopravního výkonu zvyšuje město Česká Lípa od 1.1.2024 cenu jízdného v českolipské MHD. Změna tarifu však přinese také prodloužení platnosti jednotlivé přestupní jízdenky a zavádí také novou skupinu obyvatel, kteří budou mít nárok na MHD zdarma.

Česká Lípa: Od nového roku se změní ceny jízdenek v MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Platnost jednotlivé přestupní jízdenky bude od 1. 1.  2024 75 minut namísto současných 60 minut. Nárok na MHD v České Lípě zdarma budou mít nově držitelé zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 a více bezpříspěvkových odběrů krve. Konkrétní pokyny, jak bezplatný tarif získat a jak jej nahrát na novou kartu Opuscard+ nebo jiný identifikátor, získají cestující po novém roce při osobní návštěvě městského Opuscard centra na Škroupově náměstí v České Lípě.

„Více než osmdesát procent nákladů na zajištění českolipské městské hromadné dopravy platí město Česká Lípa ze svého rozpočtu, méně než pětinu činí tržby z jízdného. Náklady na zajištění této služby pro naše občany se neustále zvyšují. Zatímco před dvěma lety jsme za MHD zaplatili zhruba 56 milionů korun, v letošním rozpočtu již máme na MHD vyčleněno sedmdesát milionů. Je tedy třeba ceny jízdného zvýšit, snažili jsme se však i přes zdražení zachovat co nejrozumnější cenu. Zároveň je také potřeba znovu zdůraznit, že přestupní jízdenka, která bude nově platit 75 minut, tedy o patnáct minut déle než nyní, je přestupní pro všechny dopravní prostředky v systému IDOL, tj. pro linkové autobusy i vlaky. Jízdenku by tak neměli cestující vyhazovat, mohou ji využít opakovaně,“ uvedl českolipský místostarosta Jakub Mencl.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí

Nárůst ceny u jízdného, zaplaceného v hotovosti, je 25 procent, u jednotlivých jízdenek, zaplacených bezhotovostně, si cestující připlatí o téměř 70 procent, i nadále však platí, že za jízdenku, zaplacenou bezhotovostním způsobem, zaplatí cestující méně než za jízdenku, placenou v hotovosti. Za přestupní jízdenku tak od 1. 1. 2024 zaplatí cestující 25 Kč namísto současných 20 Kč při platbě v hotovosti a při bezhotovostní platbě zaplatí za stejnou jízdenku od 1. 1. 2024 20 Kč namísto současných 12 Kč. Třicetidenní a 366denní jízdenky se pak zdraží pouze o 11 procent.

„Podařilo se nám zachovat velké cenové zvýhodnění pro cestující, kteří mají měsíční nebo roční kupón. Celoroční jízdenka pro dospělého vyjde nově na dva tisíce korun, v porovnání s jednotlivým jízdným, placeným v hotovosti, tak stačí osmdesát jízd a je zaplacená na celý zbytek roku. Roční jízdenka pro děti a studenty bude od ledna stát tisíc korun a vyplatí se každému, kdo jede ročně alespoň osmdesátkrát, tedy po dvou měsících dojíždění autobusem MHD do školy a ze školy,“ vysvětlil místostarosta Mencl.

Naposledy město Česká Lípa zdražovalo MHD v srpnu 2021, tehdy cena jízdenek po deseti letech stoupla o zhruba 20 procent. K dalšímu zdražení pak došlo z rozhodnutí státu na jaře roku 2022, kdy došlo k úpravě slevy pro děti, studenty a občany od 65 let z 75 na 50 procent. Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. 4. 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa, s.r.o., smlouvu s městem má až do 31. 3. 2029.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…