Česká Lípa: Radní schvalovali zadávací podmínky pro investiční akce

12.08.2020 17:15

Prázdninový čas pracovní tempo na českolipském městském úřadě nezpomalil. Kromě mnoha staveb, které nyní město realizuje, připravuje spoustu dalších. Zadávací podmínky pro veřejné zakázky schvalovali českolipští radní na svém jednání v polovině července.

Česká Lípa: Radní schvalovali zadávací podmínky pro investiční akce
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Mezi největší akce ze schvalovaného balíčku patří plánovaná stavba lávky mezi Svárovem a Kopečkem, přesun pobočky městské knihovny na Ladech a řešení neutěšeného stavu inženýrských sítí v lokalitě rodinných domů ve Staré Lípě.

Lávka Kopeček x Svárov

Dvě českolipské sousední čtvrti Kopeček a Svárov rozděluje frekventovaná silnice I/9, která v podstatě znemožňuje rychlý a bezpečný přechod chodců a cyklistů z jedné čtvrti do druhé. Tento letitý problém má vyřešit lávka, která by na straně Kopečku začínala v ulici U Kola a na svárovské straně vyústila do ulice Karla Poláčka, kousek za hasičskou stanicí. Město nyní hledá projektanta, který budoucí podobu lávky navrhne. Předmětem zakázky je kromě zpracování kompletní projektové dokumentace pro stavební povolení a provádění stavby také např. provedení geologického a hydrogeologického průzkumu a inženýrská činnost nutná pro vydání společného povolení stavby. Pokud vše půjde dobře, prováděcí projektová dokumentace by měla být hotová do konce příštího roku.

Pobočka knihovny na Ladech

Českolipská městská knihovna má kromě hlavní budovy na náměstí T.G.M. ještě další tři pobočky, a to na sídlištích Špičák, Lada a Holý vrch. Velká pobočka na sídlišti Špičák prošla kompletní rekonstrukcí v loňském roce, nyní přišla na řadu druhá největší pobočka knihovny v Komenského ulici na Ladech. Zde je knihovna umístěna v suterénu nově zatepleného bytového domu. Její umístění však není vhodné, protože do pobočky zatéká, je tam málo světla, a především zde chybí bezbariérový vstup do knihovny pro hendikepované čtenáře.

Město proto plánuje pobočku knihovny přesunout jen o několik metrů dál, do přízemí vchodu č.p. 3006 bytového domu v Komenského ulici, kde jsou dlouhodobě nevyužívané přízemní prostory, které jsou vhodnější pro moderní provoz knihovny. Díky přesunu se pro čtenáře zlepší především přístup do knihovny, který bude nově bezbariérový. Úkolem vybraného projektanta potom bude navrhnout veškeré stavební úpravy prostor tak, aby zde vznikl příjemný a provozně vyhovující prostor pro tuto pobočku městské knihovny.

Inženýrské sítě Stará Lípa

Prostřednictvím této zakázky chce město pomoci obyvatelům lokality rodinných domů ve Staré Lípě. Obyvatelé této části města bydlí v nových rodinných domech, které ale nemohou kvůli špatné kvalitě tamních inženýrských sítí, především vodovodu a splaškové kanalizace, zkolaudovat a řádně užívat. V roce 2019 město získalo do majetku pozemky pod příjezdovou cestou do této lokality, a to včetně uložených nefunkčních inženýrských sítí. Z provedeného průzkumu následně vyplynulo, že je nutné splaškovou kanalizaci a vodovodní řad opravit. Úkolem projektanta, který vzejde z veřejné soutěže, tak bude zpracovat projektovou dokumentaci pro stavbu nové splaškové kanalizace a vodovodu. Projektant však zároveň bude muset navrhnout i odstranění stávajících nefunkčních sítí a zpracovat dopravní řešení celé lokality. Území totiž sousedí s velkou rozvojovou plochou a obě lokality budou v budoucnu propojeny. Dopravní studie tedy musí toto propojení navrhnout, protože umístění budoucích komunikací je velmi důležitým podkladem jak pro umístění inženýrských sítí, tak i pro stanovení jejich kapacity.

„Jsem ráda, že se nám daří naše projekty posouvat neustále kupředu. U mnoha z nich jsme teprve na začátku, protože se bude připravovat projektová dokumentace, ale někde se začít musí. Velmi mě těší, že se nám podařilo posunout záležitosti ve Staré Lípě. Situace tamních obyvatel je opravdu nešťastná a mám radost, že jim takto můžeme pomoci a dát naději,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.