Česká Lípa: Systém zimní údržby se nemění

10.12.2022 11:47 | Tisková zpráva

Českou Lípu zatím sníh trvale nezasypal, ale teploty už klesají k bodu mrazu, a proto je město na zimní údržbu komunikací plně připraveno. Zajišťovat ji bude stejně jako v předchozích letech firma AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., která v letošním roce zvítězila ve výběrovém řízení.

Česká Lípa: Systém zimní údržby se nemění
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Plán zimní údržby ani způsob údržby se nemění, zůstává stále stejný.  „Již dva roky v České Lípě používáme v parcích a na plochách v blízkosti vodních toků výhradně inertní materiál, chodníky a komunikace na ostatních místech se solí. Tento způsob zimní údržby se osvědčil, a proto v něm pokračujeme,“ shrnul místostarosta České Lípy Jakub Mencl. Plán zimní údržby, jehož přílohou je také pořadí důležitosti úklidu jednotlivých míst v České Lípě, rada města v listopadu odsouhlasila na následující dva roky, po které bude mít město uzavřenou smlouvu s firmou AVE. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

120 km místních komunikací a 200 km chodníků v České Lípě uklízí v zimě velké sypače, malé sypače a také pracovníci na ruční úklid. Všechny komunikace i chodníky jsou zařazené do jedné ze tří kategorií, které určují, jak rychle po spadu sněhu je město povinno sníh uklidit. Nejvíce frekventované ulice, kudy také jezdí českolipská MHD, musí město uklidit do 4 hodin po spadu sněhu. Komunikace zařazené ve druhé kategorii musí město uklidit do 12 hodin po spadu sněhu, patří sem také všechny schody, lávky a podchody v majetku města. V poslední kategorii jsou zařazeny nejméně frekventované ulice a přidružené obce, ty je město povinno uklidit do 48 hodin po spadu sněhu.

„Snahou města je vždy zajistit co nejrychleji po spadu sněhu sjízdnost komunikací a schůdnost chodníků. Není ale v našich silách uklidit vše hned. Naší povinností je vliv zimního počasí pouze zmírnit, je proto třeba, aby se řidiči situaci na silnici přizpůsobili. Zimní období je na ježdění vždy trošku náročnější, prosím tedy všechny o trpělivost a pochopení,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Plán zimní údržby včetně seznamu ulic podle pořadí důležitosti najdou občané zde, k dispozici je také přehledná mapa. 

Místa, kde se bude údržba provádět pouze inertním posypem a pluhováním:

  • Městský park - park na Smetanově nábřeží
  • parky v Bulharské ulici před autobusovým nádražím a nádražím ČD
  • park u KD Crystal
  • parky nad a pod městským hřbitovem
  • park v ulici 5. května (Vrchlického)
  • park v Litoměřické ulici (k Peklu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…