Česká Lípa: Za poznávací trasu pro nevidomé město získalo cenu

28.06.2021 19:53

Město Česká Lípa zabodovalo v anketě o Cenu Adolfa Heyduka se svou prohlídkovou trasou po místních pamětihodnostech, která je určena nevidomým a slabozrakým lidem.

Česká Lípa: Za poznávací trasu pro nevidomé město získalo cenu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na slavnostním předávání ve středu 16. června v Žamberku tak tuto cenu v kategorii regionální (ostatní) památky z rukou předsedy Stálé komise Senátu ČR pro rozvoj venkova Jiřího Voseckého převzala za město vedoucí stavebního úřadu Ing. Jaroslava Petrboková.

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

V letošním roce se udělovaly ceny v rámci již 6. ročníku této ankety. Jejím cílem je upozornit na památky či geologické lokality, které jsou přístupné i zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. Trasu po významných památkách v centru města, která je určena nevidomým a slabozrakým lidem, město s využitím prostředků z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR realizovalo v roce 2016.

Trasa začíná a končí u infocentra na náměstí T.G.M. a návštěvníky vede k archeologickému muzeu Šatlava, k vlastivědnému muzeu, do klášterních zahrad a k vodnímu hradu Lipý a Centru textilního tisku. V centru města (na nám. T.G.M., v Městském parku, v klášterních zahradách a u Centra textilního tisku) najdete čtyři externí hmatové plány, při procházení trasou se nevidomí orientují také podle šesti zvukových hlásičů, které umějí pomocí speciálního přístroje aktivovat.

Přesný popis trasy včetně zvukových stop najdete na webu infocentra ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…