Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační program v oblasti sportu

04.04.2016 19:52

Město Česká Lípa rozdělí letos na dotacích sportovcům 8,4 milionu korun. Srozumitelně, podle jasných pravidel a do poslední koruny. Přepracovaný dotační program, který pamatuje především na sportování dětí a mládeže, nyní jednohlasně schválili českolipští zastupitelé.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační program v oblasti sportu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Po veřejných debatách a opakovaných jednáních se zástupci českolipských sportovních oddílů, zároveň i na základě doporučení Výboru pro sport Zastupitelstva města Česká Lípa.

„Snažili jsme se najít nejspravedlivější, nejprůhlednější a nejjednodušší systém finanční podpory zdejších sportovců. Podařilo se nám toho dosáhnout také díky  opakovaným setkáním a výměně názorů se zástupci sportovních klubů a s příjemci dotací,“ uvedla starostka Romana Žatecká. Podle ní, dotační programy z let minulých obsahovaly účelová kritéria a některé sporty zvýhodňovaly a jiné stavěly na okraj. Tvůrci právě přijatých pravidel pamatovali i na pojistku, podle níž může jeden oddíl teoreticky obdržet během roku dotaci maximálně 700 tisíc korun.

Město hodlá v prvé řadě rozdělit maximum peněz na sportování dětí a mládeže, celkem sedm milionů korun. „Peníze rozdělíme oddílům, které se u nás dětem a mládeži věnují,“ potvrdil místostarosta Juraj Raninec. Jak vysvětlil, ze stanovené částky sedm milionů město oddílům rozdělí 3,5 mil. Kč podle jejich prokazatelných nákladů na nájemné, energie. Částečně přispěje na opravy a údržbu sportovišť, která jsou ve vlastnictví sportovních oddílů. Zároveň spravedlivě přispěje na registrace v soutěžích. Celkem 1,6 milionů korun rozdělí sportovním oddílům podle počtu dětí, kterým se věnují.

Dalších 700 tisíc korun bude možné rozdělit mezi oddíly, které mají výkonnostní sportovce, co se účastní soutěží. Půjde o paušální příspěvek na dopravu. Stejná suma, 700 tisíc korun pak na sportovní vybavení, výstroj, výzbroj výkonnostních sportovců. Město v tomto případě použije k spravedlivému stanovení dotace tabulku České unie sportu, kde je nákladovost každého sportu bodově ohodnocena.

Nová pravidla pamatují také na ocenění sportovců za reprezentaci města, zde je přichystáno 500 tisíc korun. „Odměnu jsme připraveni vyplatit za výraznou reprezentaci města, například když se naši sportovci umístí v celostátních soutěžích, nebo jako reprezentanti České republiky na mezinárodních soutěžích. Limit na jednotlivce je stanoven až na 50 tisíc korun, na kolektiv pak až 200 tisíc korun,“ komentoval místostarosta Raninec.

V této podskupině je zahrnuto i olympijské kritérium. U neolympijských sportů půjde o poloviční částku. Město Česká Lípa, podle schválených pravidel, uznává olympijské a neolympijské sporty. Zároveň chce podporovat tzv. volnočasové sportovní aktivity, které nejsou zastřešeny mezinárodně uznávaným sportovním svazem, například tanec, jezdectví, požární sport a mažoretkový sport. Tedy sporty, které se právě v Lípě těší poměrně značné oblibě.

Pokud sportovci zorganizují v České Lípě nějakou významnou soutěž, mohou také požádat o dotaci, město pro tuto kategorii vyčlenilo 500 tisíc korun.

Město Česká Lípa navíc, formou individuálních dotací rozdělí 750 tisíc korun na cílenou podporu sportovních oddílů dospělých. A také formou individuálních dotací (150 tisíc Kč) je připravena pomoci handicapovaným sportovcům.

„Podporu sportu jsme analyzovali v městech srovnatelné velikosti s Českou Lípou a jsme pyšní na fakt, že patříme k vůbec nejvýznamnějším podporovatelům svých sportovců,“ konstatoval místostarosta Raninec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…