České Budějovice: Krajské turistické informační centrum navštívilo za rok 30 tisíc turistů

16.07.2019 21:14

Kam na jihu Čech zamířit? Jak se tam dopravit? Kde se ubytovat? Kde najíst? Kde vykoupat? Kde si zasportovat? Na jaký koncert zajít? Kterou památku navštívit? Kde získat průvodce? Mapu? S těmito a podobnými dotazy se za prvních dvanáct měsíců působení loni nově otevřeného krajského Turistického informačního centra jižní Čechy obrátilo na jeho pracovníky přibližně 30 tisíc návštěvníků.

České Budějovice: Krajské turistické informační centrum navštívilo za rok 30 tisíc turistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Českých Budějovicích

Tak velký zájem o služby krajského turistického „íčka“, umístěného v přízemí Dopravně obchodního centra (DOC) Mercury v Českých Budějovicích, příjemně překvapil i jeho zřizovatele, kterým je Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).

„Statistiky návštěvnosti sice naznačovaly, že podobné centrální informační místo v krajském městě, které je hlavním vstupním bodem domácích i zahraničních turistů při návštěvě jihočeského regionu, chybí, přesto poptávka po jeho službách předčila naše očekávání,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Zájem návštěvníků potvrdil i správnost volby umístění „íčka“ ve strategicky ideálně situovaném objektu DOC Mercury. „Mercury je hlavním dopravním uzlem ve městě, který denně využijí tisíce návštěvníků regionu, obyvatel Českých Budějovic a lidí z celého regionu, kteří denně přijíždějí do krajského města. Ti všichni zde získají, například při čekání na svůj spoj, detailní informace nejen o ucelené turistické nabídce mapující celé jižní Čechy, ale také o aktuálních sportovních, kulturních zábavných a jiných akcích kompletně pokrývajících celý region,“ konstatoval Polášek.

V Mercury, kde se kříží veškeré důležité autobusové a vlakové linky, je tak možné najít kompletní nabídku jižních Čech na jednom místě. „Za zmínku určitě stojí také celkem více než 67 tisíc propagačních materiálů a map, které si od nás za prvních dvanáct měsíců fungování centra turisté odnesli,“ poznamenal vedoucí krajského Turistického informačního centra jižní Čechy Radek Dvořák.

Činnost „íčka“ pod křídly JCCR ocenila i Asociace turistických informačních center České republiky (A.T.I.C. ČR), která mu začátkem letošního roku udělila jako jedinému v kraji Certifikát třídy A. Nejvyšší značka kvality poskytovaných služeb ho tak zařadila do malé elitní skupiny turistických infocenter, kterých je v ČR více než 420.

„Hodnotící komise A.T.I.C. ČR posuzovala nejen formu, rozsah a kvalitu poskytovaných turistických informací a služeb, ale také úroveň vybavení a zázemí našeho informačního centra. Například volný přístup návštěvníků k internetu, poskytované mapové podklady, projekci atraktivních míst v regionu, bezbariérovost a podobně,“ doplnil Dvořák.

Certifikát je platný do konce roku 2020, kdy jej bude centrum znovu obhajovat. „Samozřejmě, že získání certifikátu nejvyšší kvality poskytovaných služeb je prestižním oceněním, které považujeme za významné ocenění naší práce, především nás ale těší tisíce turistů z domova i zahraničí, které služeb infocentra využily a dále využijí,“ konstatoval Polášek.

Krajské Turistické informační centrum jižní Čechy v DOC Mercury v českobudějovické Nádražní ulici je otevřené denně, včetně sobot, nedělí a svátků, od 8 do 20 hodin. Umístěno je v prostoru u vstupu od vlakového nádraží a viditelně označeno tradičním zeleným „íčkem“.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …