České Budějovice: Nová výstava zve fanoušky velocipedů

27.06.2021 13:53

Radniční výstavní síň se otevírá po delším časovém období výstavou, která neodmyslitelně patří k městu České Budějovice. ČVK – Český klub velocipedistů - Podšumavan, slaví v letošním roce 111 let od založení původního spolku stejného názvu v roce 1910.

České Budějovice: Nová výstava zve fanoušky velocipedů
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Na samém počátku měl 30 členů, ale jejich počet se postupně zvyšoval. Působily v něm tři oddíly – mládež, dorostenci a dospělí. Spolek pořádal schůze, jízdy krajinou a bály. Ty se odehrávaly u U Hromádků na sále v Hroznově ulici.

Start jízd krajinou býval vždy u restaurace U Krumlova na Lidické (původně Linecké) ulici. Také se konaly každoroční dálkové jízdy „Budějice – Praha. Poslední byla v roce 1923 a vyhrál jí velocipedista Perič. Pod Podšumavanem působila rovněž kapela Tamburaši, která hrávala Sokolům a dalším spolkům ve městě. Úzkou spolupráci měli s velocipedistickým spolkem Strakonický Dudák.

Současný spolek Podšumavan propaguje hlavně historii velocipedů z let původního spolku a prezentuje se v dobovém oblečení. Členové se zúčastňují kulturních programů na pozvání a srazů podobných spolků například v Jistebnici, Táboře, Písku, Putimi a Rokycanech.

Na výstavě můžete zhlédnout dobové fotografie, jak se klub zakládal, jednotlivé druhy velocipedů, jejich součásti a vybavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…