České Budějovice: Oprava vyhlídkové terasy nad Novým Vrbenským rybníkem

07.06.2012 10:33

Vyhlídková terasa nad hladinou rybníka Nový Vrbenský v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky začne opět sloužit svému účelu v červenci.

České Budějovice: Oprava vyhlídkové terasy nad Novým Vrbenským rybníkem
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Původní plošina byla zcela zničena dřevomorkou, takže bude nahrazena novou o rozměrech 9 x 4,5 metrů a umístěna opět nad vodní hladinu. Předpokládáme, že celkové náklady budou kolem 140 tisíc korun,“ říká náměstek primátora Miroslav Joch s tím, že právě tato přírodní rezervace je součástí evropsky významné lokality Natura 2000 a Ptačí oblasti Českobudějovické rybníky.

Vyhlídka je jedním ze zastavení přírodovědné naučné stezky vybudované  už roce 1993. Pro území je charakteristický výskyt celé řady ohrožených a ekologicky i biogeograficky význačných druhů rostlin a živočichů. Na poměrně malém území rezervace byl v době hnízdění zjištěn výskyt více než devadesáti ptačích druhů.

“Letos, přímo proti vyhlídkové terase, došlo k zahnízdění tří párů bahňáků - pisil čáponohých, což je úplná rarita. Na území České republiky totiž tento druh zaletuje zcela nepravidelně a jen ojediněle hnízdí. Dalším vzácným úkazem letošního jara je výskyt dvou jedinců ibise hnědého,“ přibližuje ornitologické „poklady“ Zdeňka Němcová z odboru ochrany životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…