České Budějovice: Piva přihlášená do soutěže o Pivní pečetě hodnotil rekordní počet degustátorů

21.02.2019 18:58

Celkem pět dní - od 11. do 16. února – trval letošní, již 29. ročník Mezinárodního pivního festivalu. Svým rozsahem i účastí šlo opět o největší a nejprestižnější pivovarnickou soutěž v České republice.

České Budějovice: Piva přihlášená do soutěže o Pivní pečetě hodnotil rekordní počet degustátorů
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Veřejné části festivalu, která se letos uskutečnila v pavilonu Z Výstaviště České Budějovice, předcházely odborné degustace. V pavilonu R2 více než 450 degustátorů hodnotilo vzorky piv a ciderů, přihlášených do soutěží o Zlaté pivní pečetě a Zlaté pečetě, což byl dosavadní rekord. Tradiční součástí festivalu byly i dvě soutěžní kategorie pro výrobce minerálních vod o titul Zlatý český pramen 2018.

Objektivitu a regulérnost průběhu odborných soutěží garantovaly mezinárodní certifikační autority Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Anonymní degustace jsou tak každoročně pod přísnou objektivní kontrolou.

Soutěže o prestižní Zlaté pivní pečetě se letos zúčastnilo 245 pivovarů z 20 zemí celého světa celkem v 33 pivních kategoriích. Za dohledu renomovaných certifikačních autorit soutěžilo přes 1205 vzorků piv. „Potěšilo nás, že se do degustačních soutěží o Zlatou pivní pečeť hlásí stále více nejen českých a moravských pivovarů, ale i pivovarů ze zahraničí.
Silná účast je pravidelně z Ruské federace. Soutěžily pivovary z Kaliningradu, Moskvy, z města Dinskaja v Krasnodarském regionu a dále z měst Ivanovo, Jaroslavl, Aleksandrov, Samara. O pivní pečeť se utkal i pivovar v Dolinsku z ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska,“ vyjmenoval ředitel festivalu Alois Srb z agentury Revel účastníky ze vzdálených zemí, mezi které patřily i pivovary z Arménie, Kazachstánu, Izraele a Chorvatska.
Účast v soutěži, která nemá v České republice obdoby, si nenechají ujít i naše sousední země. Ze Slovenska se přihlásilo dvacet pivovarů všech velikostí. Ukrajinu zastoupily pivovary z Charkova, Kyjeva, Lvova a Žitomiru. Z Německa se do soutěžní listiny zapsalo osm pivovarů, nechyběly ani pivovary z Rakouska a Maďarska. Prestiž soutěže dokládá i účast největších světových pivovarnických koncernů.

Slavnostní vyhlášení výsledků degustačních soutěží se uskutečnilo v závěrečný den festivalu v pavilonu Z českobudějovického výstaviště. Nejprestižnější cenu Titul WORLD BEER SEAL 2018 získalo pivo Třináctka z pivovaru Rohozec. Silnější pivo s vyšším obsahem alkoholu, s výraznou chlebnatou plností a chmelovou hořkostí v dokonalé harmonii uvařili v pivovaru v Malém Rohozci nedaleko Turnova.

„Výsledky ukazují velmi vyrovnanou úroveň. Při stejném počtu kategorií přibylo pivovarů, které získaly cenu. Není tedy pivovar, který by měl nějaký monopol. Tuto skutečnost vidím jako zásadní věc. Kvalita piv je velmi vyrovnaná. Letos výrazně bodovaly i zahraniční pivovary. Je vidět, že řada zahraničních partnerů vaří dobrá piva. V kategoriích soutěží společně velké pivovarnické skupiny i minipivovary a jejich vzorky jsou velmi souměřitelné, stejně kvalitní. Ve finále kategorie Světová pivní pečeť se na prvních místech umístily dva velké a dva malé pivovary,“ zhodnotil ředitel festivalu Alois Srb letošní výsledky. Kvalita piv vyráběná malými pivovary se od velkých nijak neliší. „Vítězný pivovar Rohozec je ,menší´ z těch větších pivovarů a vyrábí piva velice kvalitní. Na druhém místě zabodoval minipivovar Lyer se svým Světlým ležákem 12°.  Pivovar z Modravy na Šumavě v této prestižní kategorii získal i šesté umístění. Ačkoliv se jedná o mladý pivovar, založený až v roce 2014, na Mezinárodním pivním festivalu se opakovaně umisťuje na předních místech,“ dodal Alois Srb. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získali i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům.

Mezinárodní pivní festival České Budějovice je ve světě ojedinělý svým konceptem. Nikde se nekoná podobná akce, kterou by tvořily dohromady odborné degustační soutěže a veřejná část, kdy veřejnost může ochutnat oceněná piva.

Světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary i menší řemeslné pivovary a minipivovary z České republiky a ze zahraničí návštěvníkům letošního ročníku festivalu nabídly návštěvníkům veřejné části v pavilonu Z mnoho druhů piv, z toho velkou část přímo na čepu.

Festival přispěl k rozvoji cestovního ruchu v regionu jižních Čech a ke stále většímu povědomí Českých Budějovic jako města piva. Statutární město Mezinárodní festival piva umístilo mezi TOP akce letošního roku. Pořadatelé si váží podpory Statutárního města České Budějovice, Teplárny České Budějovice a také Dopravního podniku města České Budějovice. Tato podpora byla velkým přínosem pro průběh a budoucnost festivalu. 

Pořadatelé  velmi oceňují velkou podporu od všech zúčastněných mezinárodních certifikačních firem včetně Státní zemědělské a potravinářské inspekce při degustacích. Velké poděkování patří i zástupcům Jihočeské univerzity.

Historie Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice má své kořeny v roce 1991, kdy se v Táboře uskutečnily první Slavnosti piva, kterých se v hotelu Palcát zúčastnilo šest pivovarů. V letech 1991–1996 se slavnosti konaly dvakrát ročně – jednou se zaměřením na zahraniční piva a podruhé na tuzemské pivovary. Návštěvnost slavností se v začátku pohybovala denně kolem 100 hostů a postupně narůstala. V roce 1995 se denní návštěvnost zvýšila 400 lidí, loni festival navštívilo 5000 návštěvníků. Z lokální akce se festival stal významnou akcí celostátní s mezinárodním statutem.

Degustace piva probíhaly původně ve čtyřech kategoriích, v roce 2001 už bylo kategorií devět, v roce 2006 čtrnáct a letos výrobci piva soutěžili již ve 33 kategoriích. Zatímco prvního ročníku se zúčastnilo jen 6 pivovarů, o deset let později v roce 2001 jich bylo již 41, v roce 2011 už 95 a letos 245 pivovarů.

O festivalu více ZDE, kde jsou zveřejněny i veškeré výsledky degustačních soutěží ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…