České Budějovice: Ukrajinští asistenti prevence kriminality pomáhají odbourat jazykovou bariéru

05.07.2022 18:05 | Tisková zpráva

V Českých Budějovicích úspěšně funguje projekt asistentů prevence kriminality už od roku 2013. Asistenti významně napomáhají k zajištění veřejného pořádku například na sídlišti Máj, na Palackého náměstí a Lannově třídě v okolí nádraží i v obchodních centrech.

České Budějovice: Ukrajinští asistenti prevence kriminality pomáhají odbourat jazykovou bariéru
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„S ohledem na současnou situaci jsme se rozhodli rozšířit počet asistentů o čtyři osoby ukrajinské národnosti. Ministerstvo vnitra vypsalo grantový program, z kterého jsou noví asistenti placeni. Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo už více než 15 tisíc lidí. Část z nich přebývá v našem městě. Většinou mají problém s češtinou, neznají naše právní normy nebo vyhlášky města,“ říká primátor Jiří Svoboda.

„Vybrali jsme ve spolupráci se společností Robert Bosch uchazeče, kteří v Budějovicích žijí už několik let, znají již dobře město, jsou zběhlí při vyřizování úředních záležitostí cizinců, dokáží poradit i pomoci a orientují se v našem právním řádu. Pochopitelně se domluví česky. Společnost Robert Bosch je uvolnila pro potřeby posílení městské policie, kde jsou asistenti prevence kriminality zařazeni. Jejich práce spočívá v pomoci lidem prchajícím před válkou, v součinnosti se strážníky a policisty při řešení nejrůznějších problémů. Značnou výhodou je odbourání jazykové bariery při komunikaci,“ dodává primátor.

Asistenti jsou součástí Městské policie a jejich nasazení je koordinováno stejně, jako činnost ostatních, již léta fungujících asistentů kriminality. Budou mapovat a vyhodnocovat uprchlickou situaci ve městě, napomáhat snižování rizikového chování, poskytovat podporu uprchlíkům, dohlížet na dodržování zákonů a vyhlášek. Podle vývoje aktuální situace se budou pohybovat například v okolí ubytoven, v obchodních centrech, na letní plovárně či na úřadu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…