České Budějovice: Vlhčené ubrousky ucpávají kanalizaci, ČOV bude mít drtičku vláken

16.08.2019 16:01

Oblíbené vlhčené ubrousky i utěrky jsou běžnou výbavou mnoha domácností a lidé je používají i několikrát denně.

České Budějovice: Vlhčené ubrousky ucpávají kanalizaci, ČOV bude mít drtičku vláken
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

"Po použití by se neměly splachovat, ale vhodit do odpadkových košů. V kanalizační síti ucpávají strojní zařízení, protože nejsou rozložitelné a zablokovaná kanalizace kumuluje odpad v kanálech. Vlhčené utěrky většinou obsahují jemná plastová vlákna, která jsou problémem nejen pro správce kanalizačních sítí, ale mohou se tak dostat i do vodních toků a způsobit potíže rybám a dalším živočichům," říká náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že opravy ucpaných kanalizací i strojního zařízení jsou dost nákladné.

V těchto dnech město vypisuje výběrové řízení na instalaci drtiče vláknitých látek na stávajícím cirkulačním potrubí pro ohřev kalu ve vyhnívacích nádržích. „Chceme odstranit časté problémy právě s ucpáváním kalových čerpadel umělými vlákny, pocházejícími zejména z jednorázových vlhčených ubrousků. Nově navržený drtič, osazený do trasy stávajícího kalového rozvodu v suterénu strojovny, umožní rozmělnění nerozpustných vláknitých a jiných pevných nečistot v kalu na dílčí části neohrožující funkčnost čerpadel i další technologické výstroje kalového hospodářství ČOV,“ dodává náměstek primátora Petr Holický. Drtič by měl být na místo osazen nejpozději v letošním listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…