Český Krumlov: Mrazivé noci mohou lidé bez domova přečkat v teple

10.02.2021 6:31

Přenocovat v teple, využít sprchu, vyměnit oblečení za čisté, nebo si vyprat a usušit prádlo a dostat teplé nápoje s potravinami. Takovou pomoc nabízí město Český Krumlov lidem bez domova v mrazivých dnech.

Český Krumlov: Mrazivé noci mohou lidé bez domova přečkat v teple
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Služba Teplá židle funguje v Českém Krumlově třetí zimu, kdy se osvědčila jako obdoba noclehárny. Lidé bez domova zde mohou na židli, nebo na karimatce se spacákem zdarma strávit noci, kdy teplota klesá k minusovým hodnotám.

„Kapacita prostor je v těchto mrazivých dnech zcela naplněna. Službu denně využívá kolem osmi až 10 lidí, kteří jsou za nabízenou pomoc rádi. Z předchozích let máme zkušenosti, že službu pozitivně vnímá také veřejnost, kdy v místě nedochází k žádným konfliktům mezi lidmi bez přístřeší a obyvateli okolních domů,“ říká starosta Dalibor Carda.

Služba funguje v zimních měsících, a to vždy jen po dobu mrazivého počasí, kdy teplota v noci klesne pod – 5 °C dle předpovědi počasí. Služba je poskytována zdarma a provoz finančně zajišťuje město Český Krumlov, kdy se předpokládané náklady pohybují ve výši 60 000 korun za celé zimní období. Personálně službu zajišťuje Český červený kříž, na místě je správce, a to bez ohledu na víkendy a na svátky, který klienty přijímá a poskytuje potřebnou pomoc. Pro přijetí se klient musí prokázat občanským průkazem, nesmí být agresivní a pod vlivem alkoholu či drog.

Místnost je vybavena židlemi, stolem a je zde k dispozici WC a sprcha a kuchyňský kout „K dispozici jsou také karimatky, spací pytle a deky. Příchozím jsou poskytnuty teplé nápoje a potraviny. V případě potřeby je zdarma poskytnuto oblečení a klienti jsou informováni o možnosti využití další sociální pomoci ze strany sociálních pracovníků,“ uvádí Ingrid Pechová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví českokrumlovského městského úřadu a dodává: „Mnoha lidem, kteří s námi spolupracovali, jsme již pomohli dostat se z ulice a najít si bydlení a vyřešit i další problémy.“

Služba se nachází v prostorách Oblastního spolku Českého červeného kříže na adrese: sídliště Vyšný 48, Český Krumlov.

Tel. kontakt na správce (vždy od 20.00 hod do 8.00 hod.) v případě otevření služby: 605 843 291.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…