Český Krumlov: Nové kontejnery na sídlišti Špičák nechávají zápach a hluk pod zemí

16.10.2022 11:47 | Tisková zpráva

Zápach odpadu už obyvatele sídliště Špičák neobtěžuje, a to díky vybudování podzemních kontejnerů. Prostor sídliště je celkově zvelebený, vznikla tam nová parkovací plocha, opravily se chodníky a komunikace. Investice vyšla město na 4,7 milionu korun.

Český Krumlov: Nové kontejnery na sídlišti Špičák nechávají zápach a hluk pod zemí
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Občané bydlící na sídlišti Špičák dlouho volali po změně, která by zmírnila negativa spojená s klasickými venkovními kontejnery, což jsou zejména zápach, hluk ze tříštícího se skla nebo samotný vzhled. Díky novým polopodzemním kontejnerům tato negativa zůstávají pod zemí. Hluk se nerozléhá do okolí a pod zemí zůstávají nízké teploty i v létě, což zabraňuje šíření zápachu.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Spolu s podzemními kontejnery přibyla i nová parkovací místa a přístřešek pro klasické kontejnery. Souběžně s vybudováním kontejnerů se na sídlišti pracovalo i na vzniku nové parkovací plochy, která poskytuje 18 nových parkovacích míst, jež jsou na sídlišti tolik potřebná. K novému parkovišti byly umístěny odpadové nádoby, které jsou zastřešeny lehkou ocelovou konstrukcí s dřevěnými prvky. Práce si vyžádaly terénní úpravy včetně zemních prací a nového asfaltového povrchu stávající komunikace.

Během prací došlo k několika změnám oproti původnímu plánu. „Původní umístění podzemních kontejnerů kolidovalo s vedením teplovodu, proto musely být kontejnery přemístěny na druhou stranu silnice a celá situace byla přeprojektována. Díky tomu vznikla další dvě nová parkovací místa. Také se muselo upustit od původně plánovaného zastřešení klasických kontejnerů z gabionového provedení na lehké ocelové. Během realizace proběhla celá řada změn, které nakonec snížily i samotnou cenu za dílo,“ uvádí vedoucí Odboru správy majetku a investic Petr Pešek.

Celkem tak město za kontejnery a parkovací plochu zaplatilo 4,7 milionu korun. Práce prováděla společnost IRO stavební s.r.o. V souvislosti s realizací této investiční akce byly na sídlišti Špičák provedeny další práce spočívající zejména v úpravě zbývající části komunikací. Došlo k opravě povrchů chodníků a komunikace. Celková výše výdajů spojených s těmito opravami činila 1,53 mil. Kč.

Během léta také v této lokalitě proběhla výměna optických kabelů společnosti CETIN a.s. Výměnu provedla společnost BOHEMIATEL, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…