Český Krumlov: Výstava Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami

05.06.2011 6:32

Rožmberkové zastávali od poloviny 13. století v každé generaci nejvyšší funkce na dvorech českých králů a výrazně zasahovali do vnitropolitických i mezinárodních událostí. Sídlem rodu byl původně hrad Rožmberk na jihu Čech a od roku 1302 se rožmberskou rezidencí stal Český Krumlov.

Český Krumlov: Výstava Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami

6.11.1611 zemřel na zámku v Třeboni Petr Vok, poslední mužský potomek proslulého rodu Rožmberků a v roce 2011 uplyne 400 let od této významné události. Podstatné momenty dějin tohoto rodu jsou formou velké výstavy s názvem Výstava Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami prezentovány ve výstavních prostorách Valdštejnské jízdárny v Praze. Je to vůbec poprvé, kdy mohou návštěvníci spatřit tyto významné artefakty spjaté s rožmberským kulturním dědictvím na jediném místě.

Rožmberkové postupně ovládli podstatnou část území jižních Čech. Na svém panství budovali města a reprezentační sídla, iniciovali vznik vynikajících sakrálních i světských staveb a institucí, pečovali o rozkvět hospodářství. Velkolepý palác posledních Rožmberků na Pražském hradě byl první renesanční stavbou tohoto typu na území Čech. Rožmberské kulturní dědictví jako celek představuje podstatnou a neopominutelnou součást identity a historické paměti českých zemí. 

Výstava Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami, představuje podstatné momenty dějin rodu Rožmberků a poprvé v historii shromáždila na jednom místě reprezentativní soubor více než 400 uměleckých děl a jiných dokumentů spjatých s rožmberským kulturním dědictvím. Na výstavě je kvidění např. obrazy Mistra Třeboňského oltáře, restaurované a vědecky překvapivě nově interpretované obrazy s mytickým námětem Dělení růží ze zámku v Telči, dosud nikdy nevystavený iluminovaný rukopis oslavné básně Rosa Rosensis od Jacoba Cantera z konce 15. století, zcela neznámé renesanční portréty Petra Voka z Rožmberka s vyobrazením legendárního řádu lebky. Vystaveny jsou také dopisy proslulé Perchty z Rožmberka (Bílé paní) nebo populární pijácká pokutní registra Petra Voka z Rožmberka.

Výstava nazvaná „Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami" má ambice stát se podobně prestižní jako již uskutečněné výstavy Rudolf II. a Praha, Karel IV. - Císař z boží milosti nebo Albrecht z Valdštejna a jeho doba. Exponáty jsou na výstavě průběžně obměňovány, tak aby mohla být výstava navštívena i opakovaně. 

20.5. - 20.8.2011

Valdštejnská jízdárna v Praze

Otevírací doba
Denně od 10 do 20 hodin

Ceny vstupného
Plné:
150 Kč
Snížené (ZTP, studenti do 26 let a senioři nad 65 let):
80 Kč
Rodinné vstupné (tj. dva dospělí + max. 4 děti do 18 let):
350 Kč
Děti mladší 6 let:
vstup zdarma
Školní skupiny:
50 Kč za osobu, vedoucí skupiny o minimálním počtu 25 lidí mají vstup zdarma
Zvláštní volný vstup:
Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, Asociace muzeí a galerií (AMG), ICOM, ICOMOS, NPÚ, držitel karty Zväz múzeí na Slovensku, členové společnosti přátel NG, držitelé Prague Card, držitelé V.I.P. karty, držitelé čestné vstupenky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ckrumlov.info

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…