Český Krumlov nechává své trávníky rozkvést

11.08.2020 20:27

V letošní sezóně upravilo město sečení vybraných trávníků tak, aby se mohly rozvinout v pestře kvetoucí porosty. Tím podpoří nejen rozmanitost rostlin, ale také motýlů, včel, čmeláků a dalších živočichů, kterým členitý, bohatě rozkvetlý porost poskytuje dostatek potravy i úkrytu.

Český Krumlov nechává své trávníky rozkvést
Foto: pixabay.com
Popisek: Český Krumlov

Vzrostlý trávník pomáhá v létě rovněž bojovat proti suchu, neboť zadrží podstatně více půdní vláhy než při posečení nakrátko. Rozkvetlé trávníky jsou zatím ponechány na čtyřech menších plochách ve městě, a to v místech méně častého pohybu lidí. Plochy jsou označeny cedulemi a lidé na nich mohou pozorovat řadu kvetoucích rostlin i různé druhy hmyzu, který na nich saje nektar.

„Většinu trávníků ve městě sečeme 5 - 10x ročně dle zařazení do režimu intenzity údržby. Někde však tak časté sečení není nutné, dokonce může být i nevhodné. V posledních letech přibývají suchá období, kdy tráva tolik nenaroste a dochází vlivem nedostatku srážek k úbytku některých bylinných druhů. Sledujeme, že nejen v Česku se mění péče o městské trávníky směrem k přírodě bližšímu stavu, který je příznivější jak pro mikroklima, tak pro rozmanitost živočichů a rostlin. V Krumlově jsme před několika lety vybrali plochu s bohatým druhovým zastoupením, kde jsme zmíněnou technologii údržby vyzkoušeli. V současnosti ji rozšiřujeme i na dalších lokalitách," vysvětluje okolnosti změněné péče o travnaté plochy Vlasta Horáková z Odboru životního prostředí a zemědělství.

Rozkvetlé trávníky je možné vidět v ulici Pod Skalkou, za autobusovou zastávkou U Trojice či na sídlišti Mír pod tzv. barevnými domy. Kvete také loučka pod domkem Egona Schieleho, kterou město již dříve založilo s využitím druhově bohaté osevní směsi. „Zatím jsme zvolili menší počet míst a cíleně se vyhýbáme trávníkům v blízkosti obytných domů, které jsou obyvateli hojně využívané. Řada lidí není na vzrostlý porost zvyklá, vnímají jej jako nepořádek, nebo se například obávají klíšťat," upřesňuje přístup města Vlasta Horáková.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Na celé akci se podílí i zastupitel a předseda komise pro životní prostředí, který na vytipovaných plochách sleduje rozmanitost rostlin a živočichů. „Vybrali jsme samozřejmě takové plochy, kde se již nyní vyskytuje dostatek květnatých bylin. Díky vynechání seče dostaly prostor se zcela rozvinout. Právě teď jsou trávníky v plném květu a jsou opravdu pestré. Častou a nápadnou rostlinou je fialová chrpa luční, běžný je také sytě žlutý štírovník růžkatý, lidově zvaný pantoflíček. V plochách na Míru jsou místy koberce mateřídoušky, takže trávník krásně voní. Z motýlů pravidelně vídám babočky nebo okáče a samozřejmě různé druhy včel, čmeláků nebo pestřenek," popisuje stav městských trávníků zastupitel Martin Střelec. „Na vybraných plochách napočítáme přes dvacet druhů květnatých bylin, které jsou typické spíše pro louky než trávníky. Věřím, že lidem bude pohled na koberec s květy různých tvarů a barev příjemný a že poletující motýly a čmeláky budou vnímat jako zpestření svého okolí," doplňuje Martin Střelec.

Město bude vývoj vybraných travnatých ploch dále sledovat a pokud se nevyskytnou komplikace, zůstanou v režimu sečení podobném běžným loukám, tj. 2 - 3x ročně. Do dalších sezón je předběžně vytipováno několik dalších míst. „V úvahu připadá i ponechávání květnatých ostrůvků v parcích, třeba Jelence by něco takového určitě slušelo. Klíčové je však dobré vyřešení logistiky sečení, protože každý porost ponechaný ke kvetení se musí pokosit v některé další seči, při níž se zase může nechat nepokosené jiné místo," naznačuje možné plány i jejich úskalí zastupitel Martin Střelec.

Proč je vhodné změnit péči o městské trávníky si je vědom i starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. „Příroda k našemu městu tak nějak patří. I my k ní chceme přistupovat zodpovědně a dobře se o ni starat. Na první pohled se může zdát, že uprostřed města nelze pro přírodu mnoho udělat, ale opak je pravdou. Když pouhou úpravou sečení trávníků můžeme poskytnout prostor rostlinám i živočichům, a ještě omezit vysušování půdy, je rozumné se o to pokoušet. Zároveň je pochopitelně nezbytné udržet plochy komfortní pro obyvatele," uzavírá starosta Dalibor Carda.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…