Český Těšín: MHD získá čtyři nové autobusy, dvě linky se prodlouží

20.11.2018 17:30

V ulicích Českého Těšína se s novým rokem objeví čtyři špičkové autobusy. Jejich nasazení bylo jednou z hlavních podmínek desetiletého tendru na zajištění městské hromadné dopravy na území města. Současně dojde k úpravě dvou obslužných linek: do centra a do městské části Horní Žukov.

Český Těšín: MHD získá čtyři nové autobusy, dvě linky se prodlouží
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Občané našeho města dostanou to nejlepší, co autobusový trh v současnosti nabízí. V Českém Těšín se proto objeví čtyři zcela nové, moderní autobusy Scania Citywide. Plní nejpřísnější emisní normy a jsou velice šetrné k životnímu prostředí. Každé přepraví 85 cestujících, v interiéru má 22 pevných sedadel a tři sklopná v prostoru pro kočárek. Vozidlo je plně nízkopodlažní a vybaveno nájezdovou rampou pro cestující na invalidním vozíku,“ uvedl vedoucí oddělení dopravy města Český Těšín Tomáš Hloušek s tím, že město se rozhodlo pro žlutou barvu, která má symbolizovat slunce a optimismus. Design autobusu je přitom jako celek zcela ojedinělý a jiný, než na co byli cestující zvyklí.

Pohodlná sedadla se žlutým potahem mají speciální antibakteriální úpravu, navíc jsou voděodolná. To vše přináší maximální čistotu a pohodlí. Podlaha je opatřena speciální protiskluzovou úpravou a designem připomíná plovoucí podlahu. V interiéru zaujmou nerezová madla, která jsou hygieničtější a bezúdržbová.

„Ve vozidle je na třech místech USB port pro dobíjení mobilních zařízení. Starší a méně pohybliví občané ocení, že z každého sedadla v autobuse je v dosahu signalizační zařízení pro zastavení vozidla na příští zastávce. V letních měsících bude cestovaní příjemnější nejen díky celoprostorové klimatizaci, ale také tónování bočních oken. Interiér se díky tomu tolik nepřehřívá a klimatizace je účinnější,“ doplnil Hloušek.

Prezentace města na veletrhu

Přední informační panel má větší rozměry, než to bývá. Exteriér autobusu je na první pohled nadčasový a dotváří podobu moderního dopravního prostředku.

„Jeden z těchto vozů v barvách našeho města a s logem města dělá aktuálně našemu Českému Těšínu reklamu, která přesahuje regionální i celorepublikový rozměr. Je prezentován na osmém ročníku Středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky CZECHBUS v Praze jako příklad moderního, ekonomického a ekologického vozidla pro městskou dopravu,“ doplnila starostka města Gabriela Hřebačková.

Město bude občanům autobus prezentovat v pátek 30. listopadu na náměstí v rámci zahájení Adventu.

Součástí plánované revoluce v českotěšínském hromadném cestování je zároveň prodloužení linky MHD na Horní Žukov a obdobné zajištění větší dostupnosti centra našeho města, kde se objeví i nová nástupní místa. O změnách budeme občany informovat během prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.