Český Těšín: Naše tramvaj se vrátí do ulic obou Těšínů

09.08.2019 19:44

Pamatujete na odvolaný video-mapping věnovaný těšínské tramvajové dopravě? Akce byla přesunuta na poslední srpnový den.

Český Těšín: Naše tramvaj se vrátí do ulic obou Těšínů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Díky vizuálnímu umění se budeme moci vrátit o sto let zpět do doby, kdy dvojměstím jezdila tramvaj na nejkratší trase v celé Evropě. Projekt uvádí do životačeský spolek Člověk na hranici, který město Český Těšín podporuje v mnoha projektech, a polská Fundacja Lokalsi.

Tramvaj jezdila po ulicích Cieszyna a Českého Těšína pouhých 10 let, a přesto se zapsala do historie a paměti obyvatel obou měst. Zpívá o ni i Jaromír Nohavica ve své písní Těšínská a byla znázorněna i na pamětních medailích.

„V našem aktuálním projektu se tramvaj objeví jako součást videomappingu, který proběhne 31. srpna od 21 hodin v Těšíně, (ul Mennicza). Druhou aktivitou bude výstava fotografií a dalších dokumentačních materiálů (z části dosud nepublikovaných), a to na 11 bývalých tramvajových zastávkách na území celého dvojměstí a v místě bývalé vozovny,“ říká Petra Slováček Rypienová ze spolku Člověk na hranici. Výstava pokryje celkem 12 míst na trase dlouhé 1793 m. Česko-polský projekt realizují společně spolek Člověk na hranici a Fundacja Lokalsi.

V minulosti se objevilo mnoho nápadů, jak vrátit tramvaj do obou Těšínů a některé měly i konkrétní podobu. Například na budově bývalé vozovny byla instalována pamětní tabule, na náměstí v Těšíně se objevila část tramvajových kolejí. Města Český Těšín a Těšín společně v roce 2018 realizovala mikroprojekt s názvem „Analýza možnosti obnovení tramvaje jako turistické atrakce Cieszyna a Českého Těšína“. Jako dopravní prostředek se ji nepodařilo vrátit z důvodu změny legislativy a technických problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…