Český Těšín: Pozastavení seče a denní zálivka. Město opět jedná s hasiči

03.07.2019 7:35

Pondělní večerní bouře napáchala škody především na stromech bez toho, aby přinesla vydatnější zálivku. Město Český Těšín přistoupilo k opatřením, které mají uchránit veřejnou zeleň před zavadnutím.

Český Těšín: Pozastavení seče a denní zálivka. Město opět jedná s hasiči
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Z důvodu dlouhodobého sucha neprovádíme plošné sečení travnaté plochy na požadovanou výšku, ale necháváme travnatou plochu růst bez seče do té doby, než sucho a vedra pominou a začne se ochlazovat a pršet. Trávníky jsou bez závlahy a častá seč napomáhá vysychání půdy,“ uvedla referentka veřejné zeleně Městského úřadu v Českém Těšíně Lada Večeřová.

Z důvodu extrémně vysokých teplot se od pondělí zalévají okrasné truhlíky denně od 5 hodiny ranní. V minulém týdnu to bylo ještě obden.„Jsou to tisíce litrů vody, jen jedna pyramida s muškáty spotřebuje 200 litrů. K zalití závěsných nádob na stožárech veřejného osvětlení je navíc nezbytná mechanizace, jelikož jsou umístěny ve výšce více než dvou metrů,“ doplňuje Lada Večeřová.

Okrásné truhlíky vyžadují péči

Tři skupiny pracovníků zalévají letničky v závěsných nádobách (byl použit hydrogel, který pomáhá udržovat vodu až o 50%): na náměstí, na Hlavní třídě, u nádraží, u podchodu Demelloch a podél nábřeží, dále v truhlících na oknech radnice, stejně jako velké kompozice převislých muškátů ve 14 pyramidových květináčích na náměstí, na pěší zóně a u Avionu.Zalévají se i mladé stromy vysázené v posledních dvou-třech letech, hortenzie, růžové záhony apod. “Suchem trpí zejména mladé, nově vysazené stromy či květiny, které ještě nemají dostatečně bohatý kořenový systém a nedokážou tak čerpat dostatek vláhy ze země,” vysvětlila Večeřová.

Zálivku zajišťuje firma Zámecký dvůr Havířov, která pro tyto účely využívá cisternu (2,5 m3) a auto s nádrží o stejném objemu. Denní spotřeba na zálivku květinových kompozicí je 10 kubíků vody.

Extrémní sucha se začínají opakovat

Město také vstupuje do jednání s dobrovolnými hasiči, aby pomohli zalévat mladé výsadby v parcích, jak to učinilo naposledy v roce v srpnu 2015, kdy extrémní sucho přetrvávalo celé prázdniny. Hasiči tehdy dováželi do parků vodu pomocí tří cisteren a denně se spotřebovalo 35 kubíků vody. Mimořádné zalévání tehdy přišlo město na 300 tisíc korun a se zálivkou se skončilo kvůli přetrvávajícímu suchu až v listopadu. Další namáhavé sucho jsme zažili v roce 2017.

V Českém Těšíně jsme během posledních zhruba deseti let v rámci rozličných projektů na revitalizaci parků, náměstí a dalších veřejných prostranství nechali vysadit stovky nových stromů, tisíce keřů a vznikly zde i desítky nových okrasných záhonů. Tyto kompozice potřebují pravidelnou údržbu i zálivku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…