Český Těšín: Ve městě probíhají rozsáhlé opravy škol i mateřinek

14.07.2019 10:45

V Českém Těšíně probíhají rozsáhlé rekonstrukce školských zařízení. Město letos vloží do zlepšení stavu budov škol i školek rekordních téměř 22 milionů korun. Díky tomu se zvýší komfort žáků i učitelů, ale i úspory.

Český Těšín: Ve městě probíhají rozsáhlé opravy škol i mateřinek
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Již několik let realizujeme po etapách zateplování a zvyšování tepelného komfortu především v těch školních budovách, které byly postaveny z panelů, což má vést také k úsporám na temperování těchto zařízení. Většina z těchto pavilonů je již zateplená a má nová okna,“ popisuje starostka města Gabriela Hřebačková (Nestraníci).

Největší investicí je momentálně další etapa oprav v budově MŠ Moskevská, která sídlí v bývalé a památkově cenné vile stavitele Ludvíka Kametze. Výměna oken a zateplení v části objektu, která doposud neprošla rekonstrukcí, přijde město celkem na více než 5 mil. korun. Stavaři zde nastoupí příští týden.

Školní jídelna ZŠ Ostravská na ul. Zelená se také dočká výměny oken a nových toalet za téměř tři miliony korun, v plánu je i výměna páteřních rozvodů vody v Masarykově ZŠ v ul. Komenského za půldruhého milionu a výměna oken v MŠ Akátová za částku přesahující milion korun. Rozpočet počítá i s opravouzavěšení světel v tělocvičně ZŠ Masarykovy sady, se sanací a odvodněním budovy MŠ v ul. Hrabinská, protipožárními úpravami v MŠ v ulici Hornická a dalšími plánovanými opravami.

Ze zmíněné částky 22 milionů korun je téměř 8 milionů korun určeno na běžnou údržbu, obměny zařízení v našich pěti základních školách, v mateřinkách nebo školních jídelnách. Jedná se především rekonstrukce sociálních zařízení, malování tříd, chodeb a šaten, výměny osvětlení nebo pochůzích ploch. Je zde zahrnuta i oprava střechy, trafostanice a podobně.

Úsporná opatření

Příspěvková organizace ZŠ Havlíčkova získala na tyto výdaje z rozpočtu města téměř 1 mil. korun, ZŠ Hrabina 1,15 mil., v Masarykově ZŠ bude proinvestováno 1,36 mil., v budovách ZŠ Pod Zvonek 2,31 mil. v ZŠ Kontešinec 2,17 mil. korun.

V rámci plánovaných investic budou také dovybaveny moderním zařízením některé školní kuchyně.

Starostka Gabriela Hřebačková také připomněla, že ve městě již čtvrtým rokem funguje energeticky úsporný projekt, který díky modernizaci garantuje úsporu nákladů na energie a vodu, a to celkem v 20 budovách v majetku města.

„Staré radiátorové kohouty jsme vyměnili za termostatické ventily, energeticky náročné žárovky a zářivky za LED svítidla. Na sedmi místech jsme modernizovali kotelny, zateplili stropy nejvyšších podlaží. K vodovodním bateriím přibyly úsporné perlátory a na WC lze nyní splachovat i menším množstvím vody. Nejrozsáhlejší úpravy pak proběhly v učebně plavání. Teplá voda se už připravuje přímo na místě, odpadají tak ztráty při dodávce vody ze vzdálené kotelny. Instalovali jsme UV lampu, která zajišťuje vysokou hygienickou kvalitu koupání a snižuje množství odpadní vody. Díky těmto úsporným opatřením jsme ušetřili jen za poslední rok 4,4 mil. korun na médiích,“ doplnila starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…